Как да останем във форма по време на празниците: 7 лесни трика, които да приложите още днес

Като диетолог, въпросът, който най-често ми задават покрай празниците е как хем да си хапваме от вкусните Коледни гозби без угризения, хем да останем във форма след празниците.

Това е доста трудна задача особено като се има предвид, че храната е много повече от определен брой калории; храната има централна роля в социалния ни живот – семейни обяди, събирания с далечни роднини, готвене с и за приятели.

Гледам да подхождам реалистично към ситуацията с празничния сезон. На мнение съм, че не бива да се ограничаваме (много) по време на празниците, но в същото време знам колко лесно е съвсем да се разпуснем и набързо да натрупаме няколко излишни килограма, с които после ще се борим до лятото. 

Практичните съвети, които съм представила по-долу, са реалните “трикове”, които самата аз използвам, когато има твърде много изкушения около мен. Хубавото е, че тези “трикове” могат да бъдат приложени по всяко време и не включват осезаеми рестрикции или допълнителни усилия и подготовка.

  • 1. Пропуснете закуската!

Вероятно през празниците прекарвате повече време на маса по време на обяд и вечеря. Съответно пропускайки закуската си “спечелвате” калории за следващите хапвания.  Една разходка или дори тренировка в домашни условия на гладно е страхотен начин да започнете деня. Също е препоръчително да изпиете поне 2 чаши с топла вода. Кафето и чая също са добре дошли.

  • 2. Пийте топла вода с лимон 30 минути преди хранене.

Ролята на топлата вода е да утоли жаждата, за да не бъде объркана с глад. Също така тя носи чувство за ситост. От друга страна, лимонът спомага за стимулирането на стомашни сокове, които са ключови за добро храносмилане. 

  • 3. Ефектът на шам фъстъка – отделете време за приготвяне на храната.

Ефектът на шам фъстъкът е всъщност идеята, че колкото повече време отделяме за подготовка на храната си, толкова по-трудно ще прекалим с консумирането й. Сетивата се “хранят,” когато подреждате трапезата, готвите или дори ходите на пазар за храна. Отделете време и се включите в целия процес на подготвяне на храната за празника. Също така можете да опечете домашен хляб или някой сладкиш – така също имате повече контрол над съставките.

 

  • 4. Винаги хапвайте салатата или супата първо! 

Винаги започвайте обяда или вечерята със салата или зеленчукова супа и не само това- изобщо не си поръчвайте/сервирайте от останалото, преди да сте приключили. От това първо правило има няколко ползи. Докато хапвате салатата или супата, вие ще се заситите и от основното ще хапнете толкова, колкото ви е нужно. Това е така, защото и салатите, и супите са доста обемни и ще запълнят голяма част от стомаха ви. Още повече, така ще сте сигурни, че приемате достатъчно витамини и фибри, тъй като те са най-много в зеленчуците.

  • 5. Определете порцията си сами: 1.Зеленчуци 2.Белтъчини 3.Въглехидрати.

    Това правило е продължение на предишното правило. Идеята е да обърнете внимание на реда и количеството на храната, без да се лишавате от каквото и да е на трапезата. Винаги мислете за храната си в този ред: 1.Зеленчуци 2.Белтъчини 3.Въглехидрати. Поръчайте салата или зеленчукова супа. След това изберете какъв ще е основният ви източник на белтъчини – месо? риба? млечен продукт? Бобови растения? Най-накрая допълнете порцията си с въглехидратите – тестени продукти, паста, картофи, повечето десерти и т.н. Гледайте и количествено да са разпределени в този ред: най-много зеленчук, след това белтък и накрая въглехидратите.

  • 6. Сложете си допълнително само веднъж.

 Всеки има слабост към определени храни и няма нищо страшно от това да си похапнем още малко. Нека обаче това “още малко” е само веднъж на хранене. Например, можете да изберете да си вземете допълнително или от питката, или от десерта на едно хранене, но не и втора порция и от двете.

  • 7. Внимавайте какво пиете -избирайте винаги напитки с минимално количество захар! 

Напитките са доста коварни. Понякога наистина е трудно да си представим как един коктейл има толкова калории, колкото цял десерт. Именно затова препоръчвам: при алкохолните напитки- придържайте се към чаша вино или, ако е твърд алкохол, по-добре го пийте чист с лед или безалкохолно с подсладител. Що се отнася до безалкохолните- придържайте се към вода, чай, кафе (без захар, сметана и аромати) и сода. Тук е мястото да спомена и добавките към напитките (ядки, чипсове и т.н.) – ако е възможно, избягвайте ги или  се ограничете до една шепа.

Ако тази статия ви допадна и искате да научите повече за здравословния начин на живот, храната и как да подобрите здравето си чрез храна, може да се свържете с авторката на този текст за персонална диетологична консултация на имейл: kamelia.bujuklieva@yahoo.com

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни