Как емоциите се превръщат във физически симптоми, ако липсва правилен подход към тях

jena-s-mnogo-emocii

Дълго време здравето на хората се разглеждаше разделено – физическо и емоционално. Изучаващите медицина не отчитаха ефекта на емоционалното състояние върху тялото, предписвайки лекарства, които в много случаи само „замазват” проблема като скриват симптома, но не влияят на първопричината. Даденият проблем пак си намира път навън или чрез същия симптом, но с по-силен интензитет или с друг проблем. Бъдещето на медицината е в холистичното отношение към лечението – отчитат се всички фактори, които определят химичния баланс вътре в тялото – храната, съня, типа работа, който човек изпълнява, навиците през свободното време и емоциите. Както хранителният терапевт Магдалена Пашова казва:”Здравето ви не е въпрос на късмет или случаен шанс, а осъзнат избор”. Нашият начин на живот е това, което активира дадени гени в тялото ни и определя дали ще сме здрави.

Емоциите не са само поведението, което ги изразява: смях, сълзи, бъбривост, мълчаливост, цупене, активност или пасивност. Те са и това, което не виждаме, защото се случва вътре на клетъчно ниво – прилив на хормона на стреса – кортизол, или хормона окситоцин, допамин, серотонин…покачване или понижаване на кръвното налягане, прилив на кръв към определени органи и оттегляне на кръв от други органи, учестяване на пулса, равномерно или неравномерно дишане, подобряване или влошаване на храносмилането…Може да помислим за тялото като за машина, за чиито фини настройки именно ние сме отговорни. Колкото по-наясно сме със сложните механизми на взаимодействие между отделните ѝ елементи, толкова по-добре ще я поддържаме и ще предотвратим бързото амортизиране.

Гневът, тъгата и страхът може да изглеждат силно нежелателни, но от друга страна те са ни присъщи като човешки същества, за да отреагираме на външните дразнители и да пазим своята цялост и благосъстояние. Решаването на проблема с негативните емоции съвсем не се получава по метода:”Няма емоция – няма проблем”. Може да изглежда изкушаващо да си „пълен непукист” и „опериран от емоции”, за да няма и разочарования, но всъщност се постига само едно втърдяване на черупката, но емоцията си циркулира из тялото.Освен това, натискайки лоста за изключване на негативните емоции, се изключва и способността за изпитване на радост. Именно затова по отношение на тялото и ума се работи с фини настройки, а не грубо и насилствено. Целта не е да изключим негативните емоции изцяло, а да се научим да ги преработваме осъзнато. Пускаме ги да минат през нас като през гръмоотвод, за да ги усетим, да разберем какво стои зад тях и да вземем решение как да постъпим – да се защитаваме от това, което ги провокира, да отстъпим и приемем ситуацията или да търсим други алтернативи.

usmihnata-i-natujena-jena

Емоцията е генерирана енергия, която иска от нас да я трансформираме в действие. Ние решаваме какво да е действието, така че да бъде в наша полза. Нищо в природата не се губи. Ако дълго време игнорираме една емоция, вместо да я използваме по здравословен начин и да се освободим истински от нея, в много случаи тя се превръща във физически симптом.

Много събития в живота предизвикват силни и понякога дълготрайни емоционални състояния: напускане на работа/уволнение/преминаване на нова позиция, поява на нов член в семейството, напускане на дома на пораснало вече дете, развод/сватба, парични затруднения, преместване в друг град/държава, раздяла с обичан човек.

Всички големи събития, без значение положителни или негативни, създават стрес в тялото. Ето някои от физическите симптоми на емоционален дисбаланс:

Болка в гърба

Промяна в апетита

Болка в гърдите

Сухота в устата

Главоболие

Сърцебиене

Замаяност

Схващане на врата

Прекалено изпотяване

Разстроен стомах/гастрит/язва

Това са само част от симптомите. Ако се третират единствено с обезболяващи медикаменти, а не се работи върху първопричината, проблемът става още по-сложен и труден за разрешаване след време и цената, която човек плаща е по-голяма.

Първата стъпка към промяна може да е откриване на добра литература или специалист за придобиване на повече знания за връзката ум-тяло и за емоционалната интелигентност. Колкото по-добри стават уменията ви за боравене с тази сложноустроена система, толкова по-голяма ефективност в живота може да очаквате, като под „ефективност” се има предвид цялостното усещане за удовлетвореност от здравето, справянето с работата и отношенията с хората около вас.

Автор: Мария Димитрова

За автора:

Мария Димитрова съчетава две свои страсти – преподаване на английски език и писане на статии. Интересът й към здравословното хранене се появява преди десетина години, когато започва да търси информация в разнообразни източници – Интернет, книги, разговори със специалисти по хранене и спорт. Един от принципите, в които вярва е, че научените полезни знания, стават наистина полезни, когато се прилагат. Стреми се да прилага голяма част от наученото в живота си. Мария вярва в смисъла на задаването на въпроси, четенето, търсенето на баланс, емпатията и емоционалната интелигентност. Вярва, че всички тези неща дават шанс на човек да се развива и променя, за да се научи да бъде здрав, успешен и щастлив. Може да видите нейни статии и в блога myvelikoturnovo.com.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни