Кое е по-полезно – бирата или виното?

0
8189

%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%be

На някои въпроси по отношение на храненето не може да се даде ед­нозначен отговор и този е един от тях. Макар алкохолът да е отрова за тялото, доказано е, че малки количества червено вино намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, макар това вероятно да се дължи на ан­тоцианидините в гроздето, а не на алкохола. Жените, които пият алкохол всеки ден обаче, са застрашени от повишен риск от рак на гърдата.

Един от най-добрите индикатори за здравословното състояние на чо­век е нивото на аминокиселината хомоцистеин. Колкото по-висок е този показател, толкова по-голям е рискът от заболявания. Умерената кон­сумация и на бира, и на вино понижава леко хомоцистеина. И двете на­питки се получават вследствие от ферментация и се смята, че полезното им действие се дължи на В витамините в маята и до известна степен на гроздето.

Като цяло ви съветвам да пиете червено вино умерено – което означа­ва най-много четири чаши седмично, особено за жените. Жени, които не приемат достатъчно фолиева киселина, са по-податливи на вредното въз­действие на алкохола и са заплашени от по-висок риск от рак на гърдата. Затова, ако пиете редовно вино, яжте и достатъчно зелени зеленчуци и пийте мултивитамин.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.