Кои витамини и минерали ни защитават най-добре през зимата

vitamini-prez-zimata

За нас, хората, зимата е сезон на намалена физическа активност и отдаване на по-лежерни занимания в уюта на дома, докато за вирусите това е период на бурно размножаване. С радост бихме пропуснали безсънните нощи със запушен нос и раздираща кашлица, но със сигурност не бихме желали да пропуснем отдавна планирани ангажименти и неочаквано появили се възможности за забавление и бизнес срещи заради досадните настинки и грип. Едва ли бихме искали и да вкарваме в организма си вредните антибиотици и химични вещества в притивогрипните лекарства.

Научни изследвания са доказали, че здравето ни не е въпрос на късмет, а на добра грижа за тялото, която включва най-вече набавяне на необходимите витамини и минерали за поддържане доброто състояние на имунната и нервната система.

Адаптацията на организма ни към зимните условия изразходва запасите ни от витамин C, a липсата на достатъчно слънчева светлина намалява производството на витамин D в тялото ни. Доказана е връзката на недостига на витамин D със сезонната депресия. Д-р Реймънд Вит от Университета в Торонто е установил, че набавянето на този витамин води до общо подобряване на емоционалното състояние на хората, участвали в изследването му. Това прави този витамин изключително ценен за нас през зимата.

Друг витамин, който е добре да си набавяме в необходимото количество, когато настъпи сезонът на вирусите е B12. От една страна, той подсилва имунната ни система, а от друга – се бори с депресията, зарежда ни с енергия, подпомага способността ни да се концентрираме и се грижи за младежкия ни вид. Витамин B12 е доказано полезен и за костната ни система и поддържането на мъжката полова система в добро състояние.

Сред минералите, които ни даряват със сила, здраве и устойчивост на стрес е магнезият. Той е важен за предпазване на тялото ни от възпаления. Всяко едно възпаление изразходва от нашите ресурси на жизненоважни ензими. Те са нашия извор на младост и енергия и колкото повече имаме от тях в тялото си, толкова по-добре. Магнезият с неговото противовъзпалително действие е като щит, който ни пази от нежеланите процеси в тялото.

vitaminwell-reload-zima

С възпаленията успешно се справя и минералът цинк. Подходящ е за зимата и защото подпомага имунната система. Научни изследвания са доказали връзката между дефицита на цинк в тялото и намалената способност за борба с вирусите и бактериите.

Известно е, че добре балансираното хранене и редовното движение са в основата на здравето и добрия външен вид. Пресните плодове и зеленчуци са изключително важен източник на вещества. За да сме сигурни, че си набавяме всичко необходимо за тялото ни през студения сезон, може да потърсим и подходящи добавки.

Вкусен и здравословен вариант за снабдяване с витамини и минерали за зимата е шведската напитка Vitamin Well Reload. Tя съдържа витамини B12, D, Е, биотин, фолиева киселина и минералите цинк, магнезий и селен. Тази комбинация е подбрана от екип от физиолог, ендокринолог и специалист по метаболизма, за да подсилва имунната ни система и да поддържа метаболизма и електролитния ни баланс на оптимално ниво. Освежаваща, с вкус на лимон и лайм, тя е създадена, за да се чувстваме енергични и заредени.

За да усетим красотата на сезона и да го изживеем пълноценно, е важно да се наслаждаваме на качествени и вкусни храни и напитки, които ни даряват с настроение и поддържат здравето ни.

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни