Кои витамини и минерали ни защитават най-добре през зимата

vitamini-prez-zimata

За нас, хората, зимата е сезон на намалена физическа активност и отдаване на по-лежерни занимания в уюта на дома, докато за вирусите това е период на бурно размножаване. С радост бихме пропуснали безсънните нощи със запушен нос и раздираща кашлица, но със сигурност не бихме желали да пропуснем отдавна планирани ангажименти и неочаквано появили се възможности за забавление и бизнес срещи заради досадните настинки и грип. Едва ли бихме искали и да вкарваме в организма си вредните антибиотици и химични вещества в притивогрипните лекарства.

Научни изследвания са доказали, че здравето ни не е въпрос на късмет, а на добра грижа за тялото, която включва най-вече набавяне на необходимите витамини и минерали за поддържане доброто състояние на имунната и нервната система.

Адаптацията на организма ни към зимните условия изразходва запасите ни от витамин C, a липсата на достатъчно слънчева светлина намалява производството на витамин D в тялото ни. Доказана е връзката на недостига на витамин D със сезонната депресия. Д-р Реймънд Вит от Университета в Торонто е установил, че набавянето на този витамин води до общо подобряване на емоционалното състояние на хората, участвали в изследването му. Това прави този витамин изключително ценен за нас през зимата.

Друг витамин, който е добре да си набавяме в необходимото количество, когато настъпи сезонът на вирусите е B12. От една страна, той подсилва имунната ни система, а от друга – се бори с депресията, зарежда ни с енергия, подпомага способността ни да се концентрираме и се грижи за младежкия ни вид. Витамин B12 е доказано полезен и за костната ни система и поддържането на мъжката полова система в добро състояние.

Сред минералите, които ни даряват със сила, здраве и устойчивост на стрес е магнезият. Той е важен за предпазване на тялото ни от възпаления. Всяко едно възпаление изразходва от нашите ресурси на жизненоважни ензими. Те са нашия извор на младост и енергия и колкото повече имаме от тях в тялото си, толкова по-добре. Магнезият с неговото противовъзпалително действие е като щит, който ни пази от нежеланите процеси в тялото.

vitaminwell-reload-zima

С възпаленията успешно се справя и минералът цинк. Подходящ е за зимата и защото подпомага имунната система. Научни изследвания са доказали връзката между дефицита на цинк в тялото и намалената способност за борба с вирусите и бактериите.

Известно е, че добре балансираното хранене и редовното движение са в основата на здравето и добрия външен вид. Пресните плодове и зеленчуци са изключително важен източник на вещества. За да сме сигурни, че си набавяме всичко необходимо за тялото ни през студения сезон, може да потърсим и подходящи добавки.

Вкусен и здравословен вариант за снабдяване с витамини и минерали за зимата е шведската напитка Vitamin Well Reload. Tя съдържа витамини B12, D, Е, биотин, фолиева киселина и минералите цинк, магнезий и селен. Тази комбинация е подбрана от екип от физиолог, ендокринолог и специалист по метаболизма, за да подсилва имунната ни система и да поддържа метаболизма и електролитния ни баланс на оптимално ниво. Освежаваща, с вкус на лимон и лайм, тя е създадена, за да се чувстваме енергични и заредени.

За да усетим красотата на сезона и да го изживеем пълноценно, е важно да се наслаждаваме на качествени и вкусни храни и напитки, които ни даряват с настроение и поддържат здравето ни.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни