Митове и истини за ядките

Всичко ли в ядките е полезно? На този въпрос са се опитали да отговорят италиански диетолози, които изучили всички полезни и вредни свойства на тези така обичани от хората вкусотии.

Един от митовете е, че ядките помагат при отслабването. Това обаче не е съвсем така, твърдят диетолозите. Ядките са висококалорични и дори да не изяде много от тях, човек усвоява много калории.

Енергийната стойност на сто грама ядки е равна на около 700 килокалории, което е почти една трета от дневната норма калории за средностатистическата жена.

Но калоричността на ядките може да се използва разумно. Те насиощат бързо, но за дълго, съдържат малко въглехидрати и много целулоза. Затова нивото на заха в кръвта остава стабилно и не изпитваме последствията от рязък пристъп на глад.

Диетолозите препоръчват да се консумират не повече от двадесет броя ядки дневно, при което те трябва да са различни по вид. Истина, а не мит е обаче, че ядките трудно се усвояват от организма.

Това се получава заради високото съдържание на мазнини в тях. Това може да се окаже проблем за хората, които страдат от хроничен колит, ферментна недостатъчност, гастрит и други стомашни-чревни разстройства, при които мазната храна се усвоява по-трудно.

Ядките съдържат инхибитори, които правят усвояването им по-трудно. Тези инхибитори на ферментите защитават ядките от прорастване, докато не попаднат във влажна среда.

Във водата инхибиторите се дезактивират. Така че хората, които имат проблеми със стомаха, трябва да накиснат ядките вечерта, за да ги консумират на сутринта.

Добре е във водата за накисване на ядките да се добави съвсем малко морска сол. Много хора са на мнение, че ядките са източник на белтъчини и заради това са алтернатива на месото.

Това е вярно, но само отчасти. Ядките съдържат около петнадесет процента белтъчини. Опитите да се покрие потребността на тялото от белтъчини за сметка на ядките би довела до превишаване на нормата на калориите поне двойно.

Освен това в ядките отсъства лизинът – незаменима киселина, която е необходима за работата на имунната ни система. Затова те не могат да бъдат разглеждани като пълноценен източник на протеини.

източник gotvach.bg

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни