Не ям риба. Полезно ли ще е в такъв случай да приемам рибено масло?

1
7362

%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be

Със сигурност. Доказано е, че рибеното масло е изключително по­лезно за здравето и не на последно място за мозъка. Освен това действа добре на сърцето, имунната система и кожата. Това се дължи на оме­га-3 мастните киселини, които са жизненоважно хранително вещество и често липсват в храненето на съвременния човек. Рибените масла са и естествени обезболяващи и противовъзпалителни средства. Омега-3 мастните киселини са толкова важни, че количеството им в кръвта на бебетата е пряко свързано с коефициента им на интелигентност на пет­годишна възраст. Щом не ядете риба, взимайте като хранителна добавка рибено масло, богато на омега-3 мастни киселини. На ден се нуждаете от 400 мг омега-3 мастни кисели, много богат източник на които е маслото от черен дроб на дълбоководна треска.

Има два вида важни омега-3 мастни киселини – DHA (докозахекса­инова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина). DHA е по-скоро градивна и участва в изграждането на мозъка. Следователно тя е особе­но важна по време на бременността и през първата година от живота на бебето, макар вече да разполагаме с резултати от изследвания, които по­казват, че е възможно да облекчава и деменцията. EPA е по-функционал­на и при изследвания е установено, че действа положително при СДВХ, дислексия, депресия и шизофрения.

Препоръчвам ви да приемате равни количества от двете, най-добре по 400 мг дневно от всяка. Най-добрият източник за крайните вегетариан­ци е маслото от ленено семе. То е богато на омега-3 мастната киселина алфа-линоленова киселина, която тялото преобразува в EPA и DHA. Но прекият прием на EPA и DHA под формата на хранителни добавки е по-полезен, тъй като така веществата са „готови за действие“ веднага щом ги вземете

Comments

1 коментар

  1. Би ме искало да порчета задълбочен анализ на маслото от Крил. С оглед на многобройните негативни статии и интервюта за сьомгата напоследък. Американските проучвания показват, че маслото от Крил е в пъти по-полезно от Омега 3, но все още не е изследван достатъчно. Моля ако имате Вие повече информация да я споделите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.