Нискохолестеролна диета

Нивото на холестерола в организма е сложен въпрос за обсъждане, но приемането и воденето на диета с ниско съдържание на холестерол е лесно и следването й води до добри резултати. Знаем, че при високи нива на холестерола, около 200, се зараждат някои сърдечни болести. Как да се намали тази цифра е въпрос, който е изключително обсъждан, но съществуват няколко правила, за които повечето хора са единодушни. Те са поместени в следния списък.

Причини за високия холестерол

Едно от нещата, които може би сте чували е, че високият холестерол може да бъде генетично предаден. Също така нивата на холестерола могат да се повишат и изострят при някои заболявания като диабета. Понякога диетата би могла да повлияе на болести, към които човешкия организъм е генетично предразположен. Повечето експерти са напълно съгласни с тази теза.

Прекалената пълнота и високите нива на холестерола са много разпространени сред хората, затова е много важно за всички, които имат тези проблеми да се хранят само с продукти с ниско съдържание на холестерол. Диета включваща храни с ниско съдържание на мазнини или диетата на Притикин, а също и вегетарианска диета биха помогнали на хора страдащи от проблеми с холестерола да намалят неговите нива.

Какво представлява нискохолестеролната диета?

Холестерола представлява мазно вещество, което се произвежда от черния дроб и присъства в много от храните, които ние консумираме, най – вече в животинските продукти. Консумирането на много големи количества от животински продукти или храни богати на наситени мазнини, като палмовото масло, предизвиква човешкия организъм да произвежда повече от необходимото ни количество мазна субстанция. Всеки един организъм се нуждае от определено количество холестерол, но в момента, в който то стане по – високо от необходимото, ситуацията вече е проблемна.

Нископлътностните липопротеини (LDL) превеждат холестерола от черния дроб до останалите части на тялото, където излишъкът полепва по стените на артериите и така се причиняват сърдечни заболявания. Високоплътностните липопротеини (HDL) се грижат за отделянето на холестерола от артериите. LDL и HDL са в норми ако нивото на LDL е по – ниско от 200, а нивото на HDL е поне 45, като за предпочитане е да е по – високо.

Как мога да подобря липидния си профил?

За да се увеличи нивото на HDL специалисти съветват да се отървете от излишните килограми, които имате, да правите упражнения и да спрете цигарите, ако сте пушач. Според различни изследвания за повишаването на нивата на високоплътностните липопротеини спомагат мононенаситените мазнини, които се съдържат в зехтина, бaдемовото масло и маслото от авокадо.

Много е важно и да намалите нивата на LDL. Тук специалисти отново препоръчват упражнения. Физическото състояние е много важно за организна, така че се старайте да поддържате добра спортна форма. Фасулът, броколите и овесените ядки са много подходящи за диета с ниско съдържание на холестерол продукти. Месото, което може да консумирате при такава диета трябва да е изключително крехко и без тлъстини, като риба или печено пиле. Също така трябва да се откажете от пържените ястия, тъй като те са богати на наситени мазнини. Сами ще се убедите, че ако спрете изцяло консумацията на пържени храни ще стопите килограми, дори да не сте предприели нищо друго освен това.

източник gotvach.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни