Оризовата каша лекува болен стомах и нерви

1
3419

Кашата отдавна е традиционно ястие при много народи. Някои предпочитат царевична, други – от елда, а англичаните са на мнение, че няма по-вкусна от овесената.

Смята се, че една от най-древните каши е оризовата. Археолозите са убедени, че оризът се е отглеждал в Югоизточна Азия още преди пет хиляди години. В Русия оризът се е появил едва преди три столетия.

В Япония, където яденето на ориз е традиция от далечни времена, се смята, че тази храна не само съдържа много полезни вещества, но помага и за развитието на интелекта.

Високата биологична полезност на ориза се базира на осем изключително важни за организма аминокиселини – триптофан, метионин, холин, лецитин, лизин, хистидин, цистин и аргинин.

Освен това оризът съдържа витамини от групата В и РР, каротин, тиамин, калий, цинк, желязо, фосфор, калций, йод и други микроелементи, както и белтъчини.

Оризовата каша и много хранителна и е призната като диетичен продукт. Тя се препоръчва при заболявания на храносмилателната система, на нервната и сърдечно-съдовата система.

При стомашни разстройства оризовата каша, сварена с вода, образува мътна слуз и с успех заменя лекарствата. Има много сортове ориз, които имат разлики в съдържанието на полезни вещества.

Но много по-важен е начинът на обработка на оризови зърна, тъй като повечето витамини и микроелементи се съдържат не в зърното, а в обвивката му. Затова кафявият ориз, който е запазил част от обвивката, съдържа повече микроелементи и витамини от белия.

Независимо дали във вид на каша или суши, оризът е изключително вкусна храна и е достатъчно добър заменител на хляба и тестените изделия. Ако искате да се простите с някой и друг килограм, просто заменете хляба в менюто си с ориз.

Източник gotvach.bg

Comments

1 коментар

  1. Щом Японците я ядът толкова много и са един от най-дълголетните народи, правете си сметка.
    Всичко това + морски дарове е = на дълголетие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.