От анемия ли страдам ?

hrani-bogati-na-jelqzo

ЕДИН ОТ НАЙ-ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИТЕ аспекти на оптималното хра­нене е, че то може да се изготви така, че да помогне за лечението на заболявания, вариращи от настинка до проблеми с щитовидната жлеза, сърдечносъдови заболявания и рак. Много от въпросите, които са ми задавали през годините, касаят конкретни здравословни проблеми. Ако приемате лекарства, подходящите храни могат да допълнят и подпомог­нат процеса на лечение. В някои случаи е достатъчно и само да спазвате диета. Каквито и проблеми да имате, в този раздел ще намерите полезни съвети за множество заболявания.

Непрекъснато съм уморена и изглеждам пребледняла. От анемия ли страдам?

Да, възможно е да страдате от недостиг на желязо. Желязото е нужно на тялото, за да произвежда хемоглобин – основен елемент от състава на кръвта, който пренася кислород и хранителни вещества до тъкани­те, мозъка, мускулите и органите. Ако страдате от недостиг на желязо, тялото ви не може да произвежда достатъчно червени кръвни клетки, на което се дължи и бледият ви вид; а при занижен брой на червените кръвни клетки мозъкът и тялото ви не получават нужното количество кислород и хранителни вещества. Какъв е резултатът? Постоянно сте уморени.

Червеното месо е най-известният и добър източник на желязо. Про­блемът е, че то е много богато и на наситени мазнини, затова се спре­те и на други източници: яйца, спанак и зелени зеленчуци, фасул, леща, сушени сливи, сушени кайсии, меласа и тиквено семе. Можете сами да проверите какво е нивото на желязо в кръвта ви, като огледате клепачите и ноктите на пръстите си. Областта под долните ви клепачи трябва да е наситено розова или червена, а когато натиснете върха на нокътя си и основата му стане бяла, след като го пуснете, тя трябва бързо да възвър­не червения си цвят.

Анемията може да бъде причинена и от недостиг на витамин В12 (фо­лиева киселина). Ще установите това със сигурност, като си направите изследвания. За всеки случай ви препоръчвам да пиете витамин В ком­плекс или мултивитамин, включващ витамини от група В.

obuvka-ot-spanak

За анемията ми предписаха да пия хранителна добавка с желязо, но от нея получавам запек. Какво да правя?

Минералите, които се съдържат в хранителните добавки, са свързани с най-различни други вещества и някои техни форми се усвояват по-лес­но от други. Железният сулфат – неорганично желязо – се среща в много минерални добавки или желязо на таблетки, защото е евтин, но пък тази форма на желязото предизвиква непоносимост при много хора и причи­нява запек. Една от най-добре усвояваните форми на желязото е амино­киселината хелат. Тя се абсорбира добре в организма, без да дразни сто­маха и да причинява запек. Търсете хранителни добавки с желязо, чиито наименования включват „меко“ или „органично“ желязо и с надпис на етикета, че не предизвиква запек.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни