Папая – съкровищница на витамини

papaya-vitamini Същинска съкровищница на витамини, този слънчев плод действа оздравително на сърцето, подкрепя имунната система и притежава изразени антивъзпалителни ефекти. За някои обаче крие и мрачна, опасна тайна.

Сладко-сочен с мека консистенция, папаята е наречена „плода на ангелите“ от Христофор Колумб. Екзотичен преди време сега може целогодишно да се намери по големите вериги магазини.

Спрямо ориентировъчния дневен прием (ОДП), един средно голям плод от около 300 г съдържа 313% от дневната доза витамин С. И това не е всичко! В него има още витамин А – 67% ОДП, витамин E – 11%, витамин К – 10%. Калориите в плод със същия грамаж са едва 6% от препоръчителната дневна доза.

Както при авокадото и бананите, папаята съдържа вещества наречени хитинази, които са свързани със синдрома на плодово-латексова алергия. Ако е налице непоносимост към изкуствена гума и латексови изделия, “плода на ангелите” може да се окаже дяволски вреден, погълнат суров. Неговата термична обработка може да деактивира ензимите, но това не е сигурно и рискът отново остава твърде голям.

Когато се избира папая, трябва да се знае кога и как ще бъде консумирана. Ако ще се хапват в суров вид до ден-два, плодовете трябва да бъдат с червеникаво-оранжев цвят, леко меки на допир. Жълтеникавите нямат приятен вкус и им трябва до няколко дни, за да узреят. След това обаче се развалят бързо.

Ако папаята е зелена, е подходяща само за готвене или за специфичната Азиатска салата. Няколко тъмни точици по повърхността на плода няма да увредят вкуса му, но ако е натъртен или прекалено мек, вкусовите и хранителните му показатели вече са крайно влошени.

Повечето хора изхвърлят черните семки, но те всъщност са ядивни и притежават лек пиперлив вкус. Могат да бъдет дъвкани цели или да се пасират като добавка към салати.

Най-високи нива на антиоксиданти в папаята са налични, когато плодът е напълно узрял и здрав.

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни