Периодично гладуване – Тайната за отслабване на мързеливците – част 2

0
2092

Важно е, да го кажем от самото начало, преди да продължим напред…

Нито една диета или кратковременен режим няма да ви донесат дълготраен ефект, ако не ги превърнете в постоянен начин на живот! Трябва да се направят промени в менюто ви и отношението Ви към храната цялостно, а не само за кратък период от време, защото в момента, в който се върнете към старите си навици – постигнатите резултати, бързо ще изчезнат!

Периодичното гладуване” е изключително лесен и удобен за всеки работещ/зает човек и режим, който може да бъде спазван с минимум усилия, но ви дава максимум ефект!

Този тип хранене принуждава тялото ни да бъде в режим на ускорен обмен на веществата през активната част на денонощието си.

Метода 5:2

Това е по-лесния и малко по-общоприет начин за така нареченото “фастване”. (за мен лично, не толкова ефективен като 16/8 или 18/6)През седмицата избираме два дни, съобразявайки се с програма си и в тези два дни, консумираме до 500 kcal за цялото денонощие. Този калориен прием може да бъде набавен от храна или напитки. Силно препоръчвам двата дни, да не бъдат един след друг, защото това повишава трудността на задачата и повече хора, не се справят. Препоръчвам добре да си планирате, как ще си набавите тези 500 kcal, да си подготвите приемите на храна за през деня, и да не ограничите този прием на калории в само едно хранене. Препоръчвам на всички начинаещи да си нарежете  и подготвите, плодове и зеленчуци по 100/200 грама и да си планирате едно много леко хапване за късният следобяд на деня (тогава глада се усеща най-силно). Силно препоръчвам и консумацията на зелен чай – има невероятната функция естествено да  подтиска глада и ви освежава! През всички останли 5 дни от седмицата се храним нормално (нормално, не обилно!!!), като разбира се, не се нахвърляме на храна след “гладният ден”, защото все пак ако искаме да намалим теглото си – винаги трябва дневният ни калориен прием да е негативен. Трябва да бъдем в така нареченият “калориен дефицит”. Ако това не се случи, шанса да намалим теглото и % на мазнини в тялото си е близко до невъзможен. Последният метод на “фастване”, е най-труден и определено не го препоръчвам за начинаещи.

Eat-Stop-Eat

Отново в 5 дни от седмицата се храним напълно нормално, но в два избрани от вас дни, не консумирате никакви калории през цялото денонощие  – 24 часа пълен глад! Разбира се можете свободно да приемате  вода, неподсладен чай и черно кафе без захар и мляко! Давам примерен план на такъв ден:  Във вторник вечерят

Зелен чай – идеален в период на гладуване

е нещо, което обичате да хапвате около 18:30 часа, на следвашият ден пропускате… закуската и обяда си, и се подготвяте да вечеряте отново в 18:30 часа. Важно е да знаете с какво да прекратите “фастинга” или “гладуването”, не всички храни са подходящи за тази цел.Ако не сте прочели част 1 на тази статия, ето и директен линк към > статията .

Този метод дава възможност на организма ви да направи почивка, да  изчерпи мастните си резерви и да ви помогне да оптимизирате здравето си. За всички благоприятни ефекти от “периодичното гладуване” или “фастването”, ще ви разкажа в следващата статия!

Ако тази статия ви допадна,или искате да научите повече за здравословният начин на живот, храната и как да подобрите здравето си чрез храна, може да последвате авторката на този текст в инстаграм @thekonstantinamark

Автор: Константина Маркова

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.