Повече за краставицата

0
987

Един от най-популярните и обичани пролетни зеленчуци, краставицата, принадлежи на семейството, в което се включват не само тиквичките, но и тиквата и динята. Смята се, че растението произлиза от територията на Индия и е култивирано в Западна Азия преди 2000 години преди новата ера.

90% от съдържанието на краставицата е водно. Това е причината зеленчукът винаги да ни се струва хладен. Не случайно е възникнало и определението „свеж като краставица“ – температурата в месестата част обикновено е с 20 единици по-хладна от температурата на въздуха.

С няколко парченца краставица можем приятно да освежим устата си или да притъпим неочаквано желание да хапнем без да се притесняваме за фигурата си. Количеството на въглехидратите в зеленчука е нищожно малко. Освен това от 2 грама общо съдържание на въглехидрати, само един от тях представлява захари. Няма мазнини, а енергийната стойност на 100 грама е незначително.

Заради предимно водното си съдържание, половин порция краставица наброява само 10-12 калории. Тази полза обаче има неприятна обратна страна – количеството на полезни вещества също е изключително малко. Витамините, които се измерват в прохладния зеленчук, са витамин А и витамин С – само 2% от дневните нужди за последния.

Краставицата е по-ценна с наличието си на фибри. 20-сантиметра от зеленчука осигуряват 12% от фибрите необходими за деня.

източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.