Предимства и недостатъци на храните от веригите за бързо хранене

Повече от 13 000 ресторанти McDonald’s и над 8000 KFC заведения в 80 страни работят за да популяризират бързото хранене. За работещия до късно и натоварен човек няма нищо по-добро от готовата храна. Тези, които са против бързото хранене, изтъкват здравословните проблеми, които са свързани с него. Въпреки дебатите за предимствата и недостатъците на тези храни индустрията процъфтява. Добра или лоша е храната от веригите за бързо хранене?

Предимства на храните от веригите за бързо хранене

Най-очевидното предимство на този вид храни е това, че те спестяват време. В днешния забързан начин на живот няма нищо по-добро от това да си поднесем готово ястие. Без значение колко възхваляват готвачите предимствата на прясната храна, в края на тежък работен ден, когато се приберем уморени и гладни вкъщи, пицата или бургерът идват като изпратени от Господ. Освен времето, което е необходимо за да си сготвим нещо, имаме и разходка до магазина, за да си купим необходимите ни съставки. Добавя се и времето, и усилията за миенето и обелването на зеленчуците.

Освен времето спестяването на пари е също от значение. Ако човек живее сам е по-евтино да си купи готова храна от магазина, отколкото да си я приготвя сам. Някои храни като пържените картофи и бургерите наистина излизат доста по-евтино.

Храните от веригите за бързо хранене повдигат обезпокоителни въпроси относно здравето ни. Ако сте предпазливи обаче можете да намерите и да избирате по-здравословни опции в менютата на тези заведения. Салатите са добър избор, а когато си поръчвате хлебни изделия помолете да са от пълнозърнест хляб. Поръчвайте си крехко, а не тлъсто месо и искайте плодови сокове, ниско калорично мляко и диетична сода вместо газирани напитки. А какво по-добре от чаша вода за утоляване на жаждата?

Недостатъци на храните от веригите за бързо хранене

Най-големият недостатък на храните от веригите за бързо хранене е вредният ефект, който имат върху здравето ни. Общоизвестен факт е, че готовите храни са по-вредни от домашно приготвените, тъй като те съдържат много сол, мазнини и калории. Храните от веригите за бързо хранене са основен приносител за наднорменото тегло в американската популация. Това важи особено много за децата. Имайки предвид заседналия начин на живот, който водим, прекомерното количество мазнини и калории, които приемаме с тези храни не се използват пълноценно. Резултатът е, че те се акумулират в тялото ни като мазни депа, които водят до такива нарушения като сърдечносъдовите болести. С покачването на теглото идват и други проблеми като високо кръвно налягане и ставни заболявания. Скорошно проучване е установило, че хората, живеещи в блозост до заведения за бързо хранене са с 13% повишен риск от сърдечни удари в сравнение с тези, които живеят на отдалечена дистанция.

Колкото по-голям е броят на хората в тези заведения, толкова по-големи са и сметките им. Храненето във веригите-оутлет е икономично само за един човек. Ако посещавате такива заведения веднъж седмично няма да се случи нещо кой знае какво, но честото им посещаване със сигурност не е препоръчително.

Счите се, че храненето във веригите за бързо хранене довежда до прекарване на по-малко време със семейството. Липсва уютът на домашно приготвените ястия и времето, когато цялото семейство се подрежда около масата.

Веригите за бързо хранене са изобретение на модерното време. Готовата храна, която само се претопля и бързо се сервира, е като проблясък след тежкия работен ден. Като всичко останало обаче и това има и плюсове, и минуси.


Изброявайки някои от предимствата на бързото хранене не означава, че отричамe вредите му. Правейки добър избор при поръчването на тези храни и съчетаването на това с един активен начин на живот може със сигурност да минимализира вредните здравословни ефекти.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни