Предимства и недостатъци на храните от веригите за бързо хранене

Повече от 13 000 ресторанти McDonald’s и над 8000 KFC заведения в 80 страни работят за да популяризират бързото хранене. За работещия до късно и натоварен човек няма нищо по-добро от готовата храна. Тези, които са против бързото хранене, изтъкват здравословните проблеми, които са свързани с него. Въпреки дебатите за предимствата и недостатъците на тези храни индустрията процъфтява. Добра или лоша е храната от веригите за бързо хранене?

Предимства на храните от веригите за бързо хранене

Най-очевидното предимство на този вид храни е това, че те спестяват време. В днешния забързан начин на живот няма нищо по-добро от това да си поднесем готово ястие. Без значение колко възхваляват готвачите предимствата на прясната храна, в края на тежък работен ден, когато се приберем уморени и гладни вкъщи, пицата или бургерът идват като изпратени от Господ. Освен времето, което е необходимо за да си сготвим нещо, имаме и разходка до магазина, за да си купим необходимите ни съставки. Добавя се и времето, и усилията за миенето и обелването на зеленчуците.

Освен времето спестяването на пари е също от значение. Ако човек живее сам е по-евтино да си купи готова храна от магазина, отколкото да си я приготвя сам. Някои храни като пържените картофи и бургерите наистина излизат доста по-евтино.

Храните от веригите за бързо хранене повдигат обезпокоителни въпроси относно здравето ни. Ако сте предпазливи обаче можете да намерите и да избирате по-здравословни опции в менютата на тези заведения. Салатите са добър избор, а когато си поръчвате хлебни изделия помолете да са от пълнозърнест хляб. Поръчвайте си крехко, а не тлъсто месо и искайте плодови сокове, ниско калорично мляко и диетична сода вместо газирани напитки. А какво по-добре от чаша вода за утоляване на жаждата?

Недостатъци на храните от веригите за бързо хранене

Най-големият недостатък на храните от веригите за бързо хранене е вредният ефект, който имат върху здравето ни. Общоизвестен факт е, че готовите храни са по-вредни от домашно приготвените, тъй като те съдържат много сол, мазнини и калории. Храните от веригите за бързо хранене са основен приносител за наднорменото тегло в американската популация. Това важи особено много за децата. Имайки предвид заседналия начин на живот, който водим, прекомерното количество мазнини и калории, които приемаме с тези храни не се използват пълноценно. Резултатът е, че те се акумулират в тялото ни като мазни депа, които водят до такива нарушения като сърдечносъдовите болести. С покачването на теглото идват и други проблеми като високо кръвно налягане и ставни заболявания. Скорошно проучване е установило, че хората, живеещи в блозост до заведения за бързо хранене са с 13% повишен риск от сърдечни удари в сравнение с тези, които живеят на отдалечена дистанция.

Колкото по-голям е броят на хората в тези заведения, толкова по-големи са и сметките им. Храненето във веригите-оутлет е икономично само за един човек. Ако посещавате такива заведения веднъж седмично няма да се случи нещо кой знае какво, но честото им посещаване със сигурност не е препоръчително.

Счите се, че храненето във веригите за бързо хранене довежда до прекарване на по-малко време със семейството. Липсва уютът на домашно приготвените ястия и времето, когато цялото семейство се подрежда около масата.

Веригите за бързо хранене са изобретение на модерното време. Готовата храна, която само се претопля и бързо се сервира, е като проблясък след тежкия работен ден. Като всичко останало обаче и това има и плюсове, и минуси.


Изброявайки някои от предимствата на бързото хранене не означава, че отричамe вредите му. Правейки добър избор при поръчването на тези храни и съчетаването на това с един активен начин на живот може със сигурност да минимализира вредните здравословни ефекти.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни