През зимата, когато е тъмно сутрин, едва ставам от леглото – много ми се спи. Защо?

0
5277

%d1%81%d1%8a%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0 Вероятно страдате заради недостига на светлина. Това е много разпространено състояние. Близо три милиона души страдат от сезонно афективно разстройство – форма на депресия, която възниква при недостига на светлина през кратките зимни дни. Светлината оказва пряко въздействие върху мозъка и помага за регулирането на режима ви на сън и бодърстване. Разбира се, буденето по тъмно – както е през зимата – не е естествено и полезно; но я се опитайте да обясните това на шефа си!
За проблема обаче си има забележително ефективно решение – будилник, „симулиращ съмване“. Това е нощна лампа с вграден регулатор за силата на светлината и аларма. Ако нагласите устройството да ви събуди в 6,30 часа например, то ще включи светлината двайсет минути преди зададения час и постепенно ще я увеличава, симулирайки съмване. Ако промяната в светлината не ви събуди, ще ви събуди включването на будилника. Аз лично винаги се будя преди алармата, тъй като светлината действа много ефективно. Удивителното е, че привидно се будите без външна намеса и се чувствате по-енергични и бодри.
Препоръчвам ви да пиете и комбинация от аминокиселините тирозин и фенилаланин, както и адаптогенни билки като азиатски и сибирски женшен и гъби рейши. Те се продават и под формата на комбинирани хранителни добавки. Аз лично се справям точно така с ранното ставане.