Пристрастяването към храна е лека форма на наркомания

Многобройни изследвания сочат, че все по-честа причина за наднорменото тегло е зависимостта от храна. Своеобразното пристрастяване към един или няколко продукта (най-често шоколад, сладолед, чипс) има сходни белези с леката форма на наркомания.

Само допреди няколко години оплакването от хранителна зависимост би предизвикало лека усмивка у психолозите. Днес обаче проучвания сочат, че внезапно и непреодолимо желание да похапнат определена храна (да не се бърка с огладняването!) изпитват 70% от мъжете и почти 95% от жените. При мнозина това желание става постоянно и представлява вече сериозен проблем.

В поведението на „продуктоманите” могат да се открият доста паралели с наркозависимите: силна тяга към любимата храна, изпитваното удоволствие при приемането й, невъзможността да се откажат от нея дори за кратко, чувството за вина и често укриване от околните на тази зависимост.

Специални проучвания напоследък установиха също така, че в мозъка на „продуктоманите” и на наркоманите протичат сходни химични процеси. Тези данни привлякоха и вниманието на експертите от Световната здравна организация.

Какви са признаците, издаващи зависимост от храна? Ако някои от изброените по-долу неща са ви присъщи, заслужава си да обърнете внимание – може вече да сте развили зависимост от храна.

  • Склонни сте към преяждане, въпреки че знаете – това вреди на здравето, на самочувствието и на социалния ви живот.
    Обичате да консумирате любимия продукт сами, като дори не ви се иска да го споделите с децата си.
  • Ядете, докато не ви заболи стомахът, или докато не почувствате дискомфорт.
  • От време на време или постоянно усещате, че трябва да ядете по-малко или да промените храненето си. Мнозина периодично преяждат или се „влюбват” в дадена храна. В това няма нищо страшно. Зависимостта започва тогава, когато усетите, че ако не успеете да се сдържите, ще загубите контрол над ситуацията.
  • Дразни ви критиката на околните към вашите хранителни пристрастия. Ако настроението ви се разваля, щом ви кажат, че ядете много, това може да е сигнал за наличие на хранителна зависимост.
  • Изпитвате вина при консумацията или след покупката на любимия продукт.
  • Ставате да ядете нощем.

източник health.bg

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни