Тъмни кръгове под очите? Да се избавим от тях!

0
4151
Как да се избавим от тъмните кръгове под очите?

Ако имате тъмни кръгове под очите, това обикновеноможе да са свързани с алергия или чувствителност към определена храна, която предизвиква възпаление в миниатюрните кръвоносни съдове под тях. Пшеницата и млечните про­дукти са два от най-разпространените алергени, макар различните хора да реагират на различни храни, включително на алкохол. Най-лесният начин да установите дали дадена храна предизвиква алергична реакция при вас, е да спрете консумацията є за 10 дни и да видите дали ще настъ­пи промяна, след което започнете отново да я приемате и следете как се чувствате. Пшеница се съдържа в почти всички видове хляб (купувайте си такива, които са изцяло приготвени от ръж), в повечето зърнени за­куски (взимайте такива, които са на основата на царевица или овесени ядки), макаронени изделия, пици, бисквити и т.н. Заместете прясното мляко със соево или оризово.

Възможно е обаче причината за тъмните кръгове да е друга. Освен знак за недоспиване, те може да са симптом за проблеми с бъбреците. Спазвайте диета, облекчаваща работата на бъбреците, като пиете по поне 2 л бутилирана или филтрирана вода на ден, ядете повече сурови храни (стремете се да са 75% от всичката храна, която приемате) и намалите консумацията на животински протеини, тъй като в големи количества те натоварват бъбреците. Растителни източници на протеини са грах, фа­сул, леща, ядки, семена, просо, киноа, соя и зърнените култури. Сред храните, полезни за бъбреците, са чесън, картофи, аспержи, магданоз, кресон, целина, краставици и папая, както и леща, семена и соя, които съдържат полезната за бъбреците аминокиселина аргинин. Важно е и да намалите приема на калий и фосфати. Избягвайте сол и калиев хлорид (заместител на солта), шоколад, какао, яйца, риба, месо, спанак, ревен, захарно цвекло и чай и ограничете консумацията на банани до не повече от три седмично.

Също така е препоръчително да си направите изследвания за отравяне с метали, тъй като тежките метали са много вредни за бъбреците и ако има наличие от тях в тялото ви, трябва веднага да бъдат отстранени. За целта се прави минерален тест на проба от косата ви. Имайте предвид, че ако изпитвате и силни болки в гърба, може да имате камъни в бъбреците или друг бъбречен проблем и незабавно трябва да отидете на лекар. Най-честата причина за тъмни кръгове под очите обаче са алергии.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.