Функции на витамините и минералите

Витамините и минералите играят съществена роля за функциониране на човешките органи. Надолу са изброени витамините и минералите заедно с описание на тяхното функциониране.

Витамин А – Необходим е за развитието и предпазването на определени клетки в тялото, за развитието на костите, и за формирането на зъбите. Жизненоважен е за здравословното състояние на очите. Нощното виждане също зависи от него.

Витамин В – Тази група витамини е необходима за развитието на тялото, за апетита, за нервите и кожата, за доброто състояние на очите и за предпазването от анемия.

Витамин С – Този витамин е от първостепенно значение за правилното развитие на тялото. Помага за формирането на костите и зъбите, както и за съединяването на някои клетки. Лекува възпаления, увеличава устойчивостта на тялото към болести и е фактор за синтеза на стероидни хормони в организма.

Витамин D – Този витамин е много важен за развитието, тъй като е основен фактор за формирането на костите и зъбите.

Витамин Е – Важен е за репродуктивните функции. Засилва еритроцитите и предпазва от разделението им.

Витамин К– Важен е за произвеждането на протромбин, който е отговорен за съсирването на кръвта.

Калций – Около 99% от калция в тялото се намира в костите и зъбите. Важен е за транспортирането на някои вещества в или извън клетките.

Фосфор – Около 80% от фосфора в тялото се намира в зъбите и костите. Той е важна съставка за всяка клетка и помага за регулиране нивото на pH в кръвта. Необходим е за формацията на съединения като ДРК, РНК и АТФ, които играят съществена роля в жизнените процеси.

Натрий – Той е важна съставка на клетъчните флуиди. В костите има до 30-40% натрий.

Калий – Важна съставна част на клетъчните флуиди е и се изисква за метаболизма на въглехидратите и протеините. Подпомага регулирането на нивото на pH в кръвта.

Желязо – Близо 70% от желязото присъства в хемоглобина в червено кръвните клетки. 26% желязо се съхраняват в черния дроб, далака и костите. При отсъствие на желязо клетките няма да могат да си набавят кислород или да елиминират въглеродния двуокис.

Сяра – тя е важна съставка на протеините и на някои витамини. Изисква се за процесите на метаболизъм.

Магнезий – Приблизително 50% магнезий се намират в костите, а останалите 50% в клетките. Той е важен за активирането на много ензими, поради което и голяма част от процесите, осъществяващи се в тялото ни, за сависими от него.

Йод – Важна съставка е за секрецията на щитовидната жлеза.

Хлор – Той действа заедно с йода и активира някои ензими. Една от основните съставки на клетъчните флуиди е и на хранителните сокове в стомаха.

Целта на тази статия не е да дава здравни съвети. Тя служи само за обща информация. Преди за започнете някаква здравословна програма, винаги потърсете квалифициран здравен специалист.

източник gotvach.bg

Related Articles

Най-добрите диетични храни за всеки възрастен човек

С напредването на възрастта тялото ни претърпява много промени - включително промени в хранителните ни нужди. Хората над 50-годишна възраст трябва да се съсредоточат...

5 съвета за здравословно хранене в пенсионна възраст

Когато навлезете в пенсионна възраст, хранителните ви нужди се променят. Нуждаете се от повече белтъчини и фибри, за да укрепите костите и мускулите си,...

Плюсовете и минусите на киселото мляко за възрастни хора

Въпреки че киселото мляко може да бъде отличен източник на пробиотици и полезни бактерии, важно е да се разбере, че тази храна може да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни