Функции на витамините и минералите

Витамините и минералите играят съществена роля за функциониране на човешките органи. Надолу са изброени витамините и минералите заедно с описание на тяхното функциониране.

Витамин А – Необходим е за развитието и предпазването на определени клетки в тялото, за развитието на костите, и за формирането на зъбите. Жизненоважен е за здравословното състояние на очите. Нощното виждане също зависи от него.

Витамин В – Тази група витамини е необходима за развитието на тялото, за апетита, за нервите и кожата, за доброто състояние на очите и за предпазването от анемия.

Витамин С – Този витамин е от първостепенно значение за правилното развитие на тялото. Помага за формирането на костите и зъбите, както и за съединяването на някои клетки. Лекува възпаления, увеличава устойчивостта на тялото към болести и е фактор за синтеза на стероидни хормони в организма.

Витамин D – Този витамин е много важен за развитието, тъй като е основен фактор за формирането на костите и зъбите.

Витамин Е – Важен е за репродуктивните функции. Засилва еритроцитите и предпазва от разделението им.

Витамин К– Важен е за произвеждането на протромбин, който е отговорен за съсирването на кръвта.

Калций – Около 99% от калция в тялото се намира в костите и зъбите. Важен е за транспортирането на някои вещества в или извън клетките.

Фосфор – Около 80% от фосфора в тялото се намира в зъбите и костите. Той е важна съставка за всяка клетка и помага за регулиране нивото на pH в кръвта. Необходим е за формацията на съединения като ДРК, РНК и АТФ, които играят съществена роля в жизнените процеси.

Натрий – Той е важна съставка на клетъчните флуиди. В костите има до 30-40% натрий.

Калий – Важна съставна част на клетъчните флуиди е и се изисква за метаболизма на въглехидратите и протеините. Подпомага регулирането на нивото на pH в кръвта.

Желязо – Близо 70% от желязото присъства в хемоглобина в червено кръвните клетки. 26% желязо се съхраняват в черния дроб, далака и костите. При отсъствие на желязо клетките няма да могат да си набавят кислород или да елиминират въглеродния двуокис.

Сяра – тя е важна съставка на протеините и на някои витамини. Изисква се за процесите на метаболизъм.

Магнезий – Приблизително 50% магнезий се намират в костите, а останалите 50% в клетките. Той е важен за активирането на много ензими, поради което и голяма част от процесите, осъществяващи се в тялото ни, за сависими от него.

Йод – Важна съставка е за секрецията на щитовидната жлеза.

Хлор – Той действа заедно с йода и активира някои ензими. Една от основните съставки на клетъчните флуиди е и на хранителните сокове в стомаха.

Целта на тази статия не е да дава здравни съвети. Тя служи само за обща информация. Преди за започнете някаква здравословна програма, винаги потърсете квалифициран здравен специалист.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни