Хлапетата трябва да ядат пет пъти дневно

0
1420

Децата в първи и втори клас трябва да ядат пет пъти на ден, твърдят белгийскиенски диетолози. Хлапетата в този период са подложени на стрес от огромното количество информация, което получават в училище, а им трябва и енергия, за да могат да играят и палуват с връстниците си. За това им трябват около 1900 калории дневно.

Сутрин, вместо да му давате кроасан, както повечето родители правят, дайте на детето топла закуска. За целта трябва да го събудите поне десет минути по-рано от обичайното, но ще яде здравословно. Корнфлейкс с топло мляко, или макарони със сирене, чаша мляко и един банан са добро начало на деня.

Вместо да си харчи парите за снаксове в училищната лавка, за мъника е по-добре да хапне в голямото междучасие приготвен от вас сандвич или плод. Още повече, че малките ученици трудно си извоюват ред сред по-големите. Обядът на детето не трябва да е по-късно от 13-13, 30 ч., и трябва да съдържа прясна салата, топло ястие с месо и зеленчуци и някакъв плод за десерт.

Следобедната закуска е чаша минерална вода или прясноизцеден сок и солен кекс или вафличка. На вечеря – отново топло ястие, може и без месо, и задължително – кисело мляко. За да е със здрави кости хлапето, трябва да му осигурите поне 300 г мляко дневно, а за да е във форма, да похапва около 300 г пресни плодове и зеленчуци.

Белтъчините, които са особено важни за растежа на малкия ви гений, се намират в месото, яйцата, рибата, млякото и млечните продукти. Не лишавайте детето от тях, защото така ще попречите на физическото и умственото му развитие.

източник gotvach.bg