Хранителните добавки – как да разберем кои са ни нужни и качествени?

hranitelni-dobavki-kachestvoПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ и физическата активност несъмнено ще подобрят значително здравословното ви състояние, но за изключително добро здраве – безпроблемно работеща имунна система, енергия, емоционално равновесие и остър ум – ще трябва да приемате хранителни добавки. Въпросът е кои са подходящите за вас. Ако досега не сте приемали добавки, щандовете, на които се продават в магазините, сигурно ви озадачават и объркват – само броят на различните видове витамини, минерали, фитонутриенти, аминокиселини и други добавки, които се предлагат днес, е огромен. Още повече, хранителните нужди на отделните хора се различават значително, затова трябва да подберете добавките според тези нужди. Отговорите, които предлагам в този раздел, би трябвало да ви помогнат по-лесно да подберете хранителните добавки, които са ви необходими.

Как да разбера какви витамини са ми нужни?

Приемът на витамини несъмнено е начин за подобряване на здравето, но не забравяйте, че хранителните добавки са само това – допълнителни средства, подпомагащи правилната диета.

В основата на всеки режим за прием на добавки стои качествен мул­тивитамин/минерален комплекс, заедно с 1 г допълнително витамин С. Добрият мултивитамин трябва да съдържа всички витамини и минерали, като количеството на витамините от група В да е между 25 и 50 мг, а на минералът цинк – 10 мг. Аз лично вземам и антиоксидантна добавка, която ми осигурява допълнително бета-каротин, витамини С и Е, както и вещества като антоцианидините, защото те предпазват от замърсявания­та в околната среда и забавят стареенето.

Тъй като индивидуалните нужди на всеки човек са различни, най-до­брият начин да установите какво ви е необходимо, е да се консултирате с диетолог. Той ще анализира начина ви на хранене и стила ви на живот и ще вземе предвид здравословното ви състояние в момента, както и евен­туални симптоми. Ако е необходимо, ще ви направи изследвания, за да разбере какви вещества ви липсват, за да сте в идеално здраве.

hranitelni-dobavki-hapche

Как да разбера кои добавки с витамини са качествени?

Както и с всичко друго, качествените продукти са по-скъпи, затова започнете, като разгледате цените – в разумни граници, разбира се. Най-евтините добавки са евтини с основание – в тях са включени по-евтини форми на веществата или по-малки количества от тях.

Да вземем за пример желязото – железният сулфат се усвоява по-труд­но, отколкото аминокиселината хелатно желязо, а естественият витамин Е (наричан d-алфа токоферол) е по-мощен от синтетичните варианти на витамина. Затова търсете продукти, в които са включени естествените форми на веществата и усвояемите форми на минералите (цитрати, ас­корбати или хелати) в правилните дози.

Качественият мултивитамин би трябвало да съдържа поне 25 мг от всички витамини от група В и 10 мг цинк. Капсулите не се усвояват по-добре от таблетките, но при тях не се използват допълнителни вещества като оцветители или съдържащи захар покрития. Добрите производите­ли също така предоставят списък с всички съставки и на етикета посоч­ват, че продуктът не съдържа оцветители и нежелани добавки – затова винаги четете текста с дребен шрифт.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата “500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни