Храни богати на желязо

1
2603

Желязото играе важна роля в живота на почти всички организми.

В тялото на човека желязото постъпва чрез храната. Оказва се, че най-богати на ценната съставка са черният дроб, месото, яйцата, бобовите култури, хлябът и грисът.

От групата на зеленчуците най-високо съдържание на желязо има в зелето и цвеклото.

В рибата също има много желязо.

Спанакът също съдържа определени количества желязо. В състава на растението обаче има вещества, които пречат на пълноценното усвояване. Ето защо диетолозите препоръчват спанакът да се сервира с месо или риба. По този начин, така наречените олигоелементи (които са около 60 на брой, между които желязо, мед, цинк, селен, никел и др.) се усвояват правилно от организма.

Интересен факт е, че легендата, че спанакът съдържа много желязо, се ражда след печатна грешка. При описване резултатите от направено през 1870 г. немско изследване на съдържанието на желязо в различни храни, десетичната запетая в стойността за спанака била отместена по грешка надясно, като в резултат била публикувана десет пъти по-висока стойност. Грешката била поправена чак през 1937 г., но чрез пресата и филмите за „Попай Моряка“ в масовото съзнание вече се бил утвърдил митът за богатия на желязо спанак, твърдят учени от медицински университет в Индиана, САЩ.

Потребността на човек от желязо на 1 kg тегло е: за деца — 0.6 mg, за възрастни — 0.1 mg и за бременни — 0.3 mg на денонощие.

Като правило, желязото, което приемаме с храната, е напълно достатъчно, но в някои специални случаи като (анемия, донорство на кръв) е необходимо да се приемат желязосъдържащи хранителни добавки.

Задължително трябва да знаете, че предозирането с желязо вреди на организма и може да има фатални последици.

източник gotvach.bg

Comments

1 коментар

  1. iznesenite materiali sa interesni i znzchimi,pomagaat na mnogo jora.blagodary!interesuva me dieta pri jemojromatoza ,kakto i netradicionno lechenie natova zabolyvane/visokistoinosti na gelyzoto v kravta .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.