Четиво за температури над 30º

Всеки има рецепти за „оцеляване” в жегата, а и напоследък летата са с такива температури, че кавичките отпадат… Но винаги има и какво ново да се научи.

Още повече, че за възрастните, болните, за работещите на открито или в неклиматизирани помещения горещината е наистина риск, който не бива да се пренебрегва.

Може би не знаете, че е добре да се ходи бос при всяка възможност. Много точки по ходилата са пряко свързани с работата на различните органи и при стимулирането им се повишава общият тонус на организма.

Водата може да бъде заменена с плодове и зеленчуци с високо водно съдържание – краставици, домати, диня. Те доставят и допълнително количество витамини и минерални вещества.

Топлият зелен чай е незаменим в горещината, защото така се регулира топлообменът. В най-горещите места на планетата хората отдавна са се убедили в това и именно чайовете, а не ледените напитки са техните „разхладителни”.

Всички плодове и зеленчуци с бял или зелен цвят са „охлаждащи”.

Студеният душ е измамно решение – съдовете се свиват, но после се разширяват още повече. Топлият, дори горещ душ е за препоръчване.

Ако имате големи прозорци, щорите може да се окажат недостатъчна защита. На помощ идва фолиото – то отразява топлината и светлината и така нагряването в стаята ще се намали.

Рязката смяна на температурата при влизане в студени води може да предизвика сърдечен спазъм, затова непременно първо постойте на сянка, за да се охлади прегрятото ви тяло.

Не се борете с изпотяването с всички средства. Потта, макар и неприятна и за вас, и за околните, е най-силното средство на организма да противостои на прегряването.

Най-опасният начин да спрете потенето е да се въздържате от течности – резултатът може да е изключително тежък.

В горещината не залагайте на:

Бирата – тя предизвиква обезводняване.

Силното кафе – претоварва кръвоносните съдове

Високоалкохолни коктейли – те са голямо изпитание за сърцето. Ако изобщо ще пиете алкохол, нека да е бяло вино, разредено с вода.

В офиса:

Ако температурата е над 26º, на всеки половин час изпивайте чаша вода.

– Сложете на бюрото си широк съд с вода – изпаряването й охлажда въздуха.

– Пръскайте в помещението с обикновен пулверизатор от време на време.

– Ако е възможно, сложете мокра кърпа на раменете си.

– Често обливайте ръцете до лактите със студена вода.

– Ако е възможно, на всеки два часа прекарвайте по пет минути в хоризонтално положение, за да предпазите съдовете от претоварване.

– Добри помощници са растенията с големи листа. Ако ги овлажните, те ще задържат дълго водата и ще отнемат от околната температура.

– Опитайте се да планиране най-трудните си задачи за първата половина на деня, преди работното ви място да е заприличало на пещ и да усещате, че мозъкът ви се размеква.

източник health.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни