Четиво за температури над 30º

Всеки има рецепти за „оцеляване” в жегата, а и напоследък летата са с такива температури, че кавичките отпадат… Но винаги има и какво ново да се научи.

Още повече, че за възрастните, болните, за работещите на открито или в неклиматизирани помещения горещината е наистина риск, който не бива да се пренебрегва.

Може би не знаете, че е добре да се ходи бос при всяка възможност. Много точки по ходилата са пряко свързани с работата на различните органи и при стимулирането им се повишава общият тонус на организма.

Водата може да бъде заменена с плодове и зеленчуци с високо водно съдържание – краставици, домати, диня. Те доставят и допълнително количество витамини и минерални вещества.

Топлият зелен чай е незаменим в горещината, защото така се регулира топлообменът. В най-горещите места на планетата хората отдавна са се убедили в това и именно чайовете, а не ледените напитки са техните „разхладителни”.

Всички плодове и зеленчуци с бял или зелен цвят са „охлаждащи”.

Студеният душ е измамно решение – съдовете се свиват, но после се разширяват още повече. Топлият, дори горещ душ е за препоръчване.

Ако имате големи прозорци, щорите може да се окажат недостатъчна защита. На помощ идва фолиото – то отразява топлината и светлината и така нагряването в стаята ще се намали.

Рязката смяна на температурата при влизане в студени води може да предизвика сърдечен спазъм, затова непременно първо постойте на сянка, за да се охлади прегрятото ви тяло.

Не се борете с изпотяването с всички средства. Потта, макар и неприятна и за вас, и за околните, е най-силното средство на организма да противостои на прегряването.

Най-опасният начин да спрете потенето е да се въздържате от течности – резултатът може да е изключително тежък.

В горещината не залагайте на:

Бирата – тя предизвиква обезводняване.

Силното кафе – претоварва кръвоносните съдове

Високоалкохолни коктейли – те са голямо изпитание за сърцето. Ако изобщо ще пиете алкохол, нека да е бяло вино, разредено с вода.

В офиса:

Ако температурата е над 26º, на всеки половин час изпивайте чаша вода.

– Сложете на бюрото си широк съд с вода – изпаряването й охлажда въздуха.

– Пръскайте в помещението с обикновен пулверизатор от време на време.

– Ако е възможно, сложете мокра кърпа на раменете си.

– Често обливайте ръцете до лактите със студена вода.

– Ако е възможно, на всеки два часа прекарвайте по пет минути в хоризонтално положение, за да предпазите съдовете от претоварване.

– Добри помощници са растенията с големи листа. Ако ги овлажните, те ще задържат дълго водата и ще отнемат от околната температура.

– Опитайте се да планиране най-трудните си задачи за първата половина на деня, преди работното ви място да е заприличало на пещ и да усещате, че мозъкът ви се размеква.

източник health.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни