3-те основни “грешки”, който всеки от нас прави, започвайки здравословен начин на живот

0
3405

Всеки от нас иска да сподели успехите си, да постигне мигновено, така дълго чаканите резултати и да бъде добър пример на заобикалящата му среда, но ето няколко “грешки”, който може би всеки от нас е допускал един, два или повече пъти:

  1. Предоставянето на излишни съвети

Чувството, което изпитваш, когато започнеш нов режим на хранене, или промениш драстично навиците в ежедневието към по-добро е прекрасно, но обикновено това ни подтиква да започнем умишлено или не чак толкова умишлено да споделяме новите си знания, новата информация, която сме получили по един или друг начин с всички около нас. Спрете да го правите!

Това, че си избрал да бъдеш веган, не значи, че и твоята най-добра приятелка трябва да бъде също!

Това, че си решил да пробваш Кето диета и работи при теб, не значи със сигурност, че ще работи и при твоята леля, която има диабет или друго заболяване!

Нека резултатите говорят сами за себе си, и когато някой те попита – тогава може да споделиш…не натрапвай собственият си избор на заобикалящите те хора. Не се приема добре от всички и може да има негативен ефект на твоя социален живот!

  1. Харченето на прекалено много пари за храна

Превръщаш се в фанатик на тема БИО и ОРГАНИК етикетите и без да гледаш цената на продуктите ги купуваш, а в края на месеца, се чудиш какво се обърка с бюджета ти. Био магазините и марките, които имат мисия да предоставят по-висококачествена храна са чудесни. Ако имаш възможност подкрепи ги като купуваш за себе си и семейството си само такива продукти, но все пак има и много по-лесен и евтин начин. Първа стъпка е да намалиш до минимум пакетираната храна, потърси във Фейбук или някой форум, фермерски стоки или частни лица, които търгуват със собствено производство – яйца, плодове, зеленчуци и др. (напр. следващият фермерски пазар в София ще се проведе на 20 октомври зад храм паметник Александър Невски) Така освен на себе си, ще помогнеш и на още едно българско семейство, а крайният резултат ще е същият – ще се храниш с екологично по-чиста храна без ГМО!

3.Не всяка информация е вярна информация и не всеки професионалист е реално такъв

С всички нови течения при здравословният начин на хранене, воденето на активен живот и wellness- a като цяло е много важно да подбираш източниците си на информация! Има милиони издания свързани с диетите и режимите на хранене, както и множество “професионалисти” в интернет, които предлагат услугите на хранителни планове и планове за физическа подготовка – не се доверявай на всеки. Не плащай безусловни суми на някого, който ще ти подготви хранителен или план за тренировки. След ще ти го пусне по е-мейл, без да се познавате, без да знае навиците ти на хранене, без да познава тялото ти и здравословното ти състояние – може да бъдеш сигурен/а, че този план не е индивидуален и дори да даде някакъв ефект, той ще бъде за кратко.

Не всеки сайт, има за авторски екип хора, които имат понятие от хранителни навици, режими или имат каквато и да било култура по темата, за която пишат. Така, че не вярвай сляпо на всичко, което четеш онлайн или дори в публикувана статия или книга (има реално абсурдни книги).

И още няколко кратки съвета за всички “новобранци” във воденето на здравословен начин на живот:

  • Не изпадайте в крайности – може да си позволите нещо сладко от време на време или парче пица.
  • Не се вманиачавайте в храната, която ядете да бъде “твърде здравословна”– храната е едно от най-големите удоволствия на света, може да се храните здравословно и това да продължи да бъде вкусно и питателно.
  • Ако имате каквото и да било заболяване, алергия или нетолерантност задължително се консултирайте с дипломиран диетолог, алерголог или сертифициран нутриционист (експерт по хранене с реална диплома за образование) преди да предприемате нови режими особено тези, които изолират цяла група хранителни компоненти (като на пример нисковъглехидратната диета)

Припознахте ли се в някоя от горе споменатите “грешки”? J

Автор: Константина Маркова

Ако тази статия ви допадна, може да последвате авторката в инстаграм (@thekoknstantinamark) и да научавате първи за следващите статии от поредицата!

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.