3-те основни “грешки”, който всеки от нас прави, започвайки здравословен начин на живот

Всеки от нас иска да сподели успехите си, да постигне мигновено, така дълго чаканите резултати и да бъде добър пример на заобикалящата му среда, но ето няколко “грешки”, който може би всеки от нас е допускал един, два или повече пъти:

  1. Предоставянето на излишни съвети

Чувството, което изпитваш, когато започнеш нов режим на хранене, или промениш драстично навиците в ежедневието към по-добро е прекрасно, но обикновено това ни подтиква да започнем умишлено или не чак толкова умишлено да споделяме новите си знания, новата информация, която сме получили по един или друг начин с всички около нас. Спрете да го правите!

Това, че си избрал да бъдеш веган, не значи, че и твоята най-добра приятелка трябва да бъде също!

Това, че си решил да пробваш Кето диета и работи при теб, не значи със сигурност, че ще работи и при твоята леля, която има диабет или друго заболяване!

Нека резултатите говорят сами за себе си, и когато някой те попита – тогава може да споделиш…не натрапвай собственият си избор на заобикалящите те хора. Не се приема добре от всички и може да има негативен ефект на твоя социален живот!

  1. Харченето на прекалено много пари за храна

Превръщаш се в фанатик на тема БИО и ОРГАНИК етикетите и без да гледаш цената на продуктите ги купуваш, а в края на месеца, се чудиш какво се обърка с бюджета ти. Био магазините и марките, които имат мисия да предоставят по-висококачествена храна са чудесни. Ако имаш възможност подкрепи ги като купуваш за себе си и семейството си само такива продукти, но все пак има и много по-лесен и евтин начин. Първа стъпка е да намалиш до минимум пакетираната храна, потърси във Фейбук или някой форум, фермерски стоки или частни лица, които търгуват със собствено производство – яйца, плодове, зеленчуци и др. (напр. следващият фермерски пазар в София ще се проведе на 20 октомври зад храм паметник Александър Невски) Така освен на себе си, ще помогнеш и на още едно българско семейство, а крайният резултат ще е същият – ще се храниш с екологично по-чиста храна без ГМО!

3.Не всяка информация е вярна информация и не всеки професионалист е реално такъв

С всички нови течения при здравословният начин на хранене, воденето на активен живот и wellness- a като цяло е много важно да подбираш източниците си на информация! Има милиони издания свързани с диетите и режимите на хранене, както и множество “професионалисти” в интернет, които предлагат услугите на хранителни планове и планове за физическа подготовка – не се доверявай на всеки. Не плащай безусловни суми на някого, който ще ти подготви хранителен или план за тренировки. След ще ти го пусне по е-мейл, без да се познавате, без да знае навиците ти на хранене, без да познава тялото ти и здравословното ти състояние – може да бъдеш сигурен/а, че този план не е индивидуален и дори да даде някакъв ефект, той ще бъде за кратко.

Не всеки сайт, има за авторски екип хора, които имат понятие от хранителни навици, режими или имат каквато и да било култура по темата, за която пишат. Така, че не вярвай сляпо на всичко, което четеш онлайн или дори в публикувана статия или книга (има реално абсурдни книги).

И още няколко кратки съвета за всички “новобранци” във воденето на здравословен начин на живот:

  • Не изпадайте в крайности – може да си позволите нещо сладко от време на време или парче пица.
  • Не се вманиачавайте в храната, която ядете да бъде “твърде здравословна”– храната е едно от най-големите удоволствия на света, може да се храните здравословно и това да продължи да бъде вкусно и питателно.
  • Ако имате каквото и да било заболяване, алергия или нетолерантност задължително се консултирайте с дипломиран диетолог, алерголог или сертифициран нутриционист (експерт по хранене с реална диплома за образование) преди да предприемате нови режими особено тези, които изолират цяла група хранителни компоненти (като на пример нисковъглехидратната диета)

Припознахте ли се в някоя от горе споменатите “грешки”? J

Автор: Константина Маркова

Ако тази статия ви допадна, може да последвате авторката в инстаграм (@thekoknstantinamark) и да научавате първи за следващите статии от поредицата!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни