5 изненадващи източника на глутен

Ако и вие като мен имате някаква форма на глутенна нетолерантност, тази статия ще Ви е доста полезна.

Преди да започнем искам само да спомена, че в световен мащаб има само 1% от населението, които са засегнати от Цьолиакия (заболяване на автоимунната система, провокирано от глутена) и вероятността вие да сте един от тях е малка. Но около 13% от общото население на света имат някаква форма на нетолерантност към храни съдържащи глутен, ако имате някой от симптомите на такава нетолерантност не ги пренебрегвайте и си направете тест за да установите дали има защо да се лишавате от това, което наситените с глутен храни могат да ви предложат!

  1. Дъвки – повече от половината брандове в световен мащаб използват под някаква форма брашно за да създадат твърдата коричка на дъвките, която всички така обичаме, разбира се то се използва в минимално количество, но все пак ако имате висока степен на глутенова нетолерантност или Цьолиакия, определено ще усетите дискомфорт.
  2. Соев сос – най-широко разпространеният сос в световен мащаб, които и вие най-вероятно обичате да го добавяте към сушито си, или да овкусявате авокадото си с него. Възможно, но не и ако сте на Диета, която изключва глутена от менюто ви или ако имате под каквато и да било форма алергия към глутена. Защо – Основна съставка все пак е пшеницата!
  3. Бульон на кубчета/ инстантни супи – в големият си процент в доста голямо съдържание на глутен, винаги преди да закупите прочетете внимателно съдържанието на всички пакетирани, преработени храни, които консумирате, за да сте сигурни, че можете свободно да ги използвате в домакинството си. Обикновено всички разтворими бульони, супи и дори кафета съдържат не малко количество глутен.
  4. Лекарства и витамини – да в доста лекарства и хранителни добавки глутена се използва често като свързващо вещество. Към настоящият момент се работи усилено от Международната организация по Цьолиакия, производителите на лекарства да описват на опаковките дали медикаментите съдържат следи от глутен или пшеница, но все още няма изработен такъв стандарт.
  5. Бирата – като цяло има доста алкохоли, които съдържат следи от глутен в тях, но не в такова количество, което да бъде причина за дискомфорт. При бирата, това не е точно така, тъй като основна съставка на повечето марки бири е ечемика, а в неговият състав около 8% е чист глутен, което определено ще предизвика реакция, в човек дори и с не толкова силна нетолерантност.

Въпреки, че в по-долу изброените храни не се съдържа глутен, има сходни вещества, които при различните хора, могат да доведат до симптоми на храни съдържащи глутен след консумация. Как най-лесно може да разберете дали Вие сте един от тези хора е като тествате тези храни, и при проявени симптоми да ги изключите от менюто си!

  • Банани – те не съдържат никакъв глутен, но съдържат големи количества от протеина “лектин”, които при доста пациенти с глутен нетолератност е показал същите симптоми. Доста често алергията към глутен е придружена с алергия и към “лектин”. Друга причина за дискомфорт след консумация на банани, може да бъде и липсата на правилните ензими в стомаха на човек с глутенна нетолерантност, за да разгради всичките протеини, които се съдържат в бананите.
  • Картофен чипс – отново в картофите не се съдържа глутен, но някой производители на картофени чипсове, добавят брашно в сместа, която моделират като резънче картоф и освен картофеният прах, които консумираме, хапваме и не малко количество бяло брашно. Гарантираме си, че ще купим свободен от глутен продукт, само, когато сме прочели подробно съдържанието му.

Не забравяйте да обръщате внимание на храната, която консумирате, тя е горивото на нашият организъм, слушайте тялото си и се съобразявайте с неговите реакции.

Автор – Константина Маркова

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни