5 ползи от постенето

Великденските пости започват от Сирни Заговезни (тази година от 1 март ) и по традиция продължават до Великден (общо 40 дни). В християнската традиция и по-конкретно православните християни се подлагат на този режим с цел пречистване на душата и духовно извисяване. Освен обаче тази религиозна практика има и ползи за физическото тяло.

Храненето по време на пости изключва приема на всякакви продукти от животински произход -както месо и яйца, така и млечни продукти. Това означава, че диетата е такава като на веганите. Има няколко случая, в които се позволява риба. Друг позабравен факт е, че се препоръчва наблягането върху свежи, сезонни плодове и зеленчуци, ядки и житни и бобови култури. За предпочитане е също порциите да са балансирани и леки и да не се набляга на прости захари, хляб, тестени изделия и картофи. Целта на това е отново да направи тялото ,,по-леко” в буквален и преносен смисъл и също служи за дисциплина и правене на ,,жертви” в името на религията. Не се препоръчва консумацията на алкохол, цигари и стимуланти (кафе) и като цяло физическите дейности в този период трябва да са релаксиращи и пречистващи.

Вече може би се досещате защо в последно време все повече хора избират да следват този начин на живот за 40 дни, но нека отбележим и най-осезаемите ползи от постенето.

  1. Постните храни са по-лесни за смилане от животинските. Също така те ни държат сити за по-дълго време и има доказателства, че безмесната диета влияе благоприятно както на тялото, така и на ума.
  2. Тъй като постите са само за 40 дни в точно два периода всяка година, а не изискват целогодишно посвещаване, хората са по-склонни да ги спазват стриктно и дори да се мотивират взаимно.
  3. Постенето ни кара да се замислим върху това какво ядем и съответно да сме по-взискателни към съдържанието и произхода на храните, които консумираме.
  4. 40-дневният период на поста е достатъчен, за да започнем да забелязваме ползи върху всички аспекти от тялото си- подобрена обмяна на вещества, повече енергия и по-малко глад, подобрено състояние на кожата, по-балансирани настроения, по-добра способност да се концентрираме и т.н.
  5. Противно на повечето пречистващи режими, които се правят след празниците или след периоди на обилно хранене и консумация на алкохол, постите са ПРЕДИ това, което е и по-логично. Те подготвят тялото ни да е силно и да успее безпроблемно да се справи с обработката на тежки храни. Също така и от психическа гледна точка – след края на поста заслужено можем да се възнаградим с храните, които сме ограничавали. Постещите споделят, че една от основните им мотивации да продължат с режима е, че знаят, че ограниченията много скоро ще приключат, тоест, че има начална и крайна дата, а не както при повечето диети, които се спазват за неопределен период от време.

А вие спазвали ли сте стриктен пост някога? Кое мислите, че е най-голямото предизвикателство? Мислите ли, че постите помагат за постигането на по-голямо спокойствие, освобождаване от тревоги и притеснения, както и от по-балансирано и извисено духовно състояние?

——————————————————————————————————

За автора

Казвам се Камелия Буюклиева и съм сертифициран клиничен диетолог, фитнес инструктор, както и Аюрведа терапевт и консултант. Завършила съм в Лондон, където също съм работила в няколко големи клинични центъра- за хора с психични и хранителни разстройства, за онкоболни, за хора с диабет и ендокринни заболявания, както и за деца.

Интересът ми към превантивната медицина започна, когато бях едва на 12 години- тогава беше от чисто любопитство, даже суета. Днес, 11 години по-късно, мога гордо да заявя, че съм превърнала това мое хоби в кариера, която не само ми доставя удоволствие, но и помага на хората около мен.

Ако имате каквито и да е въпроси по темата, не се колебайте да се свържете с мен на имейл: kamelia.bujuklieva@yahoo.com.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни