5 храни за бистър ум

Съществуват различни начини за подобряване на паметта и концентрацията. Но има хранителни продукти и вещества, които са особено подходящи за подпомагане дейността на мозъка.

Ягоди и боровинки
Всички плодове са богати на антиоксиданти, които спомагат за подобряване на възбудимостта на мозъчните клетки.

Ягодите, по-специално, съдържат флавеноидът физетин, който подобрява паметта и функциите на мозъка.

Боровинките също влизат в графата суперхрани за бодър ум. Те активизират клетките на сивото мозъчно вещество в дяла на мозъка, отговорен за запомнянето и по този начин може се забавя стареенето и отслабването на мозъчната дейност.

Холин
Веществото холин е ключово за развитието на мозъка и паметта, съдържа се в яйчните жълтъци. То стимулира развитието на мозъчните функции. Тъй като не се произвежда от организма в достатъчни количества, е необходимо да набавяме холин чрез подходящите храни.

Хранителното вещество е особено важно за деца под седем години, тъй като сивото им вещество е в начален стадий на развитие. Но яйцата са богати на холестерол, така че бъдете внимателни, съветват експерти.

Кафе
Прясно смлените зърна на кафе са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и аминокиселини. Няколко изследвания показват, че редовната консумацията на кафе може да намали риска от деменция. Изследователи от Южна Корея откриха, че дори може да забави растежа на мозъчни тумори.

Смята се, че защитният ефект на кафето се дължи най-вече на кофеина и съдържащите се в топлата напитка антиоксиданти.

Риба
Неведнъж специалистите подчертават за ценните свойства на рибата, особено за мозъчната дейност. Сьомгата, и други мазни риби, са богати на омега-3 мастни киселини. Тези киселини съдържат DHA (докозахексаенова киселина), която помага на мозъка да изпраща сигнали. Ниските нива на DHA могат да доведат до загуба на паметта, липса на концентрация или нарушения в настроението и в най-лошия случай до депресия, шизофрения и аутизъм.

Достатъчният прием на DHA е ключов за структурното изграждане на мозъка, както и за развитието на умствените способности на детето. Тя е незаменима мастна киселина и човешкото тяло не може да я синтезира, поради което нейният прием трябва да се осигури  чрез храната.

Ядки
Ядките имат подходящо за поддържането на добра мозъчна дейност съдържание – витамин Е, например, който може да предотврати загубата на памет. Както сьомгата, така и орехи са богати на омега-3 мастни киселини. Кашуто, например, съдържа голямо количество магнезий, който е важен за мозъчните функции. Фъстъците подобряват умствените способности.

източник puls.bg

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни