7 причини да кажем “НЕ” на рафинираната захар

0
1710

  Прекомерната консумация на захар може буквално да задръсти човешкия организъм. Прекаляването с рафинирана захар и сладкишите, приготвени от нея, крие редица рискове за здравето. Вижте кои са 7-те най-изразени опасности.

1) Оказва се, че на първо място в списъка на рисковете, които рафинираната захар крие, е изчерпването на витамин В1 в организма. Този витамин играе важна роля в метаболизма на въглехидратите, протеините и при синтеза на нуклеиновите киселини. Недостигът на витамин В1 нарушава провеждането на нервните импулси в централната нервна система, намалява способностите ни за запаметяване.

2) Рафинираната захар създава идеалната среда в устата за развитие на бактерии. Прекаляването със сладкишите води до образуване на зъбни кариеси.

3) В неразумни количества рафинираната захар намалява защитните функции на организма. „Благодарение” на нея се намалява способността на белите кръвни телца да убиват бацилите води до потисната имунна система.

4) Превръщането на глюкозата в триглицериди повишава равнището на кръвните масти. Рафинираната захар спомага и за появяването на коварната хипоглекимия и началото на диабет при възрастните.

5) Когато в стомаха има повече от 10 % захар настъпват неприятни стомашни смущения. Важно е да се знае, че концентрираният захарен разтвор е мощно дразнещо лигавицата средство.

6) Другата нездравословна последица от прекомерната употреба на бялата захар е констипацията. До това състояние се стига, тъй като богатите на захар храни обикновено са бедни на целулоза. Както е известно запекът настъпва в резултат на недостатъчно количество целулоза в приетата храна.

7) Приемането на твърде големи количества захар води и до инфаркт на миокарда. Тези, които поглъщат 110 г захар (равняващо се на 22 чаени лъжички захар), са пет пъти по-склонни към сърдечни пристъпи, в сравнение с приелите 60 грама (12 ч. лъжички) захар.

Изводът: с изключение на плодовете, идеалната храна трябва да съдържа минимални количества захари (ако изобщо трябва да ги има). Важно е още да се отбележи още, че рафинираната захар не съдържа никакви витамини и минерали.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.