7 причини да кажем “НЕ” на рафинираната захар

  Прекомерната консумация на захар може буквално да задръсти човешкия организъм. Прекаляването с рафинирана захар и сладкишите, приготвени от нея, крие редица рискове за здравето. Вижте кои са 7-те най-изразени опасности.

1) Оказва се, че на първо място в списъка на рисковете, които рафинираната захар крие, е изчерпването на витамин В1 в организма. Този витамин играе важна роля в метаболизма на въглехидратите, протеините и при синтеза на нуклеиновите киселини. Недостигът на витамин В1 нарушава провеждането на нервните импулси в централната нервна система, намалява способностите ни за запаметяване.

2) Рафинираната захар създава идеалната среда в устата за развитие на бактерии. Прекаляването със сладкишите води до образуване на зъбни кариеси.

3) В неразумни количества рафинираната захар намалява защитните функции на организма. „Благодарение” на нея се намалява способността на белите кръвни телца да убиват бацилите води до потисната имунна система.

4) Превръщането на глюкозата в триглицериди повишава равнището на кръвните масти. Рафинираната захар спомага и за появяването на коварната хипоглекимия и началото на диабет при възрастните.

5) Когато в стомаха има повече от 10 % захар настъпват неприятни стомашни смущения. Важно е да се знае, че концентрираният захарен разтвор е мощно дразнещо лигавицата средство.

6) Другата нездравословна последица от прекомерната употреба на бялата захар е констипацията. До това състояние се стига, тъй като богатите на захар храни обикновено са бедни на целулоза. Както е известно запекът настъпва в резултат на недостатъчно количество целулоза в приетата храна.

7) Приемането на твърде големи количества захар води и до инфаркт на миокарда. Тези, които поглъщат 110 г захар (равняващо се на 22 чаени лъжички захар), са пет пъти по-склонни към сърдечни пристъпи, в сравнение с приелите 60 грама (12 ч. лъжички) захар.

Изводът: с изключение на плодовете, идеалната храна трябва да съдържа минимални количества захари (ако изобщо трябва да ги има). Важно е още да се отбележи още, че рафинираната захар не съдържа никакви витамини и минерали.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни