8 здравословни навици на хранене, които ще променят живота ви

1
30166
8 здравословни навици на хранене, които ще променят живота ви

Не е нуждо да търсите постоянно различни начини на хранене. Има някои съвети, които издържат теста на времето и дори самите експерти следват. Ето 8 навика по които да живеете, а това от своя страна ще промени начина, по който се храните.

Не се отказвайте от нищо

Яжте всички храни, на които се наслаждавате. Ключът е да го направите в по-малки количества. Това е първата промяна, която трябва да направите. Така ще си помагнете да поддържа по-малко килограми. Най-лошото нещо, което можете да направите, е да бъдете твърде строги, а след това да преядете, защото не сте доволни от резултата.

Винаги имайте план

Лесно е да бъдете хванат от примамката на менюто на ресторанта, когато сте гладни и всичко изглежда добре. Не е нужно да поръчвате само пилешки гърда с варени зеленчуци. Това би било скучно. Поръчвайте това, което искате, но балансирайте ястието през останалата част от деня. Ако знаете, че излизате на вечеря за да хапнете пържоли и картофи, по време на обяд не хапвайте месо и въглехидрати. Уверете се, че също така приемате пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и семена по време на другите ястия през този ден. По този начин една парче пържола няма да навреди на диетата ви и ще останете доволни.

Забравете броенето на калории

Отървете се от този навик и вместо това да се съсредоточете върху здравословни за вас храни. Вместо колко калории съдържа, запитайте се откъде идва тази храна и дали е питателна. Здравословните храни, богати на хранителни вещества, ще ви запазят сити дълго време, ще помогнат да поддържате стабилни нива на кръвната захар, ще сведат до минимум апетита и ще помогнат на мозъка да сигнализира на корема, когато сте се нахранили. С други думи, не е нужно да преживявате всички неприятности на преброяването.

Не яжте скучна храна

Може би някой постоянно ви повтаря да ядете само варени зеленчуци. Но истината е, че дори и те могат да са много скучни! Винаги включвайте добавки с високо съдържание на вкус към зеленчуците, като соя със зехтин и чесън или ги полейте със зехтин, преди да ги опечете. А може би ще добавте малко сол, черен пипер и чесън?

Подгответе и съхранявайте

Кое е дори по-важно от пазаруването на здравословни храни? Всъщност това да ги изядете. Когато се приберете вкъщи от пазара, натрупаните плодове и зеленчуци вместо да се търкалят наляво-надясно, се измиват и нарязват веднага и се съхраняват в красив стъклен съд в хладилника. Проучванията показват, че изразходването на повече време за подготовка на храни е свързано с по-добри хранителни навици. Всичко е до удобство – ако те са готови за ядене, ще ги вземете веднага. А ако не са? Тогава ще отворите чиповете или ще поръчате пица. Можете също така да направите това с други храни, като например да приготвите порция киноа за седмицата или опечете зеленчуци.

Хапвайте добре на обяд

Сигурно сте чували, че трябва да направите закуската най-голямото хранене на деня си. Но пък може би сутрин не сте толкова гладни. Всъщност най-голямото ви хранене трябва да е около обяд. Тогава храносмилането ви е във върхова точка и можете да нахраните тялото, когато наистина се нуждае от гориво. Но “голямо” не означава да хапнете един бургер и пържени картофи. Обяда трябва да подчертава протеините и зелените плодове, като една пилешка пържола и салата например.

Не се чувствайте виновни

Ако постоянно мислите за теглото си и какво ядете, храненето ще изгуби най-големия си чар – да бъде удоволствие. Мислите, че когато ядете, хапвате нещо приятно. Правете го без чувство за вина към себе си. Но в същото време останете активни. Тогава е по-малко вероятно да преяждате, ще поддържате добър хранителен режим и в дългосрочен вариант е по-добре за теглото ви.

Яжте разноцветни храни

Зелени, оранжеви, червени, лилави, жълти и т.н. Виждате вече картината, нали? Яденето на разноцветни храни ще осигури на тялото ви редица фитонутриенти и естествено ще ви засити. Това ще ви помогне да намалите нездравословната храна. Стремежът към разнообразен прием на продукти от всички цветове на дъгата ще ви помогне да увеличите приема си.