9 важни съвета за правилно тичане

jena-ticha-suveti Бягането е една от най-полезните спортни дисциплини и се отразява благоприятно на цялото тяло, но знаем ли как да го правим правилно, без да си вредим излишно? Основата е ясна – слагаме единия крак пред другия, но тичането изисква правилна техника, която се различава от ходенето, ако искаме да избегнем травми и болки.

1. Започваме отгоре-надолу: дръжте главата си изправена! Гледайте право напред, на 30-40 метра от вас и избягвайте да гледате в краката си. Гледането надолу напряга излишно врата и раменете. Не стискайте зъби, колкото и да сте уморени – дръжте челюстта и врата си отпуснати.

2. Раменете също не трябва да се напрягат излишно, не ги размахвайте: това няма да ускори хода. Не се прегърбвайте, понеже това ограничава дишането, а по-малко кислород води до по-бърза умора.

3. Ръцете трябва да са отпуснати, но без да се удрят в тялото. Ако ги напрягате излишно ще усещате болки в раменете и гърба си. Старайте се да са сгънати под прав ъгъл в лактите и размахът им да бъде напред. Така ще придават допълнително ускорение, докато размахът им встрани от тялото води само до загуба на енергия.

4. Трябва да сте леко приведени напред докато тичате. Класическа грешка на неопитните спринтьори е да се навеждат назад, което натоварва излишно бедрата. Навеждането напред предотвратява прекомерното стъпване върху петите, което трябва да се избягва.

5. Стегнете бедрата! Те трябва да се движат напред, не настрани. Не се изкушавайте и да се навеждате само от кръста нагоре, защото мимолетното удобство неминуемо ще се отрази негативно на бедрените мускули.

6. Не вдигайте коленете си прекалено високо! Старайте се да се приземявате с леко сгънато коляно, а след това насочвайте отскока напред, не нагоре. Ще забележите кога правите тази грешка, когато видимо започнете да подскачате твърде високо.

7. Приземяването трябва да е насочено върху средната част на стъпалото. Това е най-безопасния метод за млади бегачи. Избягвайте стъпването върху петите или пръстите.

8. Никога не влагайте сила в стъпването – добрия стил на тичане е тих и спокоен и не трябва да прилича на маршируване. Шумните стъпки стресират цялото тяло, но най-вече вредят на коленете.

9. И последно – независимо дали дишате през носа или през устата – правете го равномерно. Избягвайте бързи и плитки вдишвания. Ако изпитвате затруднения в дишането, по-добре спрете за почивка. Съветва се да правите по едно вдишване на всеки две-три крачки, но всеки трябва да намери най-подходящият си ритъм. За неговото спазване помага ритмична, умерено бърза музика, която може да слушате от mp3 плейъра или телефона си.

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни