Аспирин и парацетамол – с какво ни вредят

0
4296

Tablets

Кое обезболяващо лекарство е по-вредно – аспиринът или парацетамолът – и има ли по-безвредна тяхна алтернатива?

Като цяло и двата вида лекарства са вредни, особено ако се приемат дълго време. Аспиринът дразни стомаха и храносмилателния тракт и по­някога причинява кървене. Най-дългото документирано кървене в черва­та след прием на един аспирин е продължило три дни! Честата употреба на аспирин води до проблеми с храносмилателната система, образуване на язви, а в някои случаи дори до смърт.

Парацетамолът натоварва черния дроб. Организмът се изчиства от него по същия път, по който се изчиства от алкохола, а комбинацията от двете може да е смъртоносна. Повечето случаи на трансплантации на черен дроб и чернодробна недостатъчност са резултат от приема на алкохол и парацетамол едновременно. Можете да намалите токсичното въздействие на парацетамола, като вземете глутатион, който подпомага пречистването на черния дроб. Или намерете добра хранителна добавка, която го съдържа, или си го набавяйте, като ядете лук и чесън – те съдър­жат цистеин, от който на свой ред тялото произвежда глутатион.

В крайна сметка обаче трябва да се запитате защо изобщо използвате някое от тези две лекарства. Винаги е по-добре да се справите с причи­ната за болката, вместо постоянно да я потискате. Например, ако стра­дате от болки в ставите, можете да намалите възпалението с естествени противовъзпалителни средства като богати на омега-3 рибени масла или смес от билките босвелия и куркума.

А ако редовно получавате главоболие, трябва да се замислите какви са възможните причини: пиете ли достатъчно вода, под стрес ли сте, на стимуланти ли живеете, чувствителни ли сте към нещо, което консуми­рате?

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.