Безопасно ли е да се пие рибено масло по време на бременност?

0
2675

bremennost-i-ribeno-maslo

Омега-3 мастните киселини са от първостепенно значение по време на бременност и за вашето собствено здраве, и за правилното развитие на мозъка и нервната система на плода. Трябва обаче внимателно да подбе­рете маслото, което ще вземате. На първо място ви трябва чисто масло, без съдържание на полихлорирани бифенили.

Второ, не бива да приемате повече от 3000 мкг (10 000 iu) витамин А под формата на ретинол, докато сте. Маслото от черен дроб на дълбоководна треска, който е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, също може да съдържа големи количества ретинол, за­това прочетете внимателно етикета. Въпреки това хранителните добавки от този вид рядко осигуряват повече от 800 мкг (2640 iu) витамин А, което на практика означава, че няма проблем да вземате по две или три от тези мощни таблетки. От омега-3 мастните киселини DHA и EPA ви трябват около 1000 мг на ден.

Що се отнася до рибата тон, установено е, че в нея се сдържа много живак, тъй че по-добре яжте други мазни риби, за предпочитане уловени във възможно най-незамърсени води или от биорибарници.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.