Боровинката – невероятен плод с невероятни качества

borovinki-za-zdrave Боровинките съдържат антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, свързани с развитието на рак, сърдечносъдови болести и други заболявания на стареенето.

Една чаша от приятните плодчета съдържа едва около 80 калории, без почти никакви мазнини. Чувството за засищане, което създават идва от фибрите. Те имат и завидно съдържание на манган, който играе основна роля в костното формиране и в метаболизма на въглехидратите.

Боровинките съдържат толкова витамин С, че една чаша от тях осигурява над 30% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) – 14 милиграма. В комбинация с другите си съставки, малките плодчета спомагат понижаването на вътреочното налягане, вероятността от глаукома, която е сред основните причини за загуба на зрението за населението в Европа.

Хипертония, висока кръвна захар и затлъстяване са сред основните причини за сърдечносъдови усложнения. Боровинковият цвят се дължи предимно на флавоноида антоциан, но той има и друга функция – предотвратява натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове и засилва здравината им. Според съвременно изследване, две-три чаши от плода на седмица значително подобряват сърдечното здраве.

Антоцианите се борят и с раковите заболявания. Обезвреждайки ракообразуващи свободни радикали в тялото, те могат дори да предотвратят нарастване на вече съществуваща туморна маса, сочи изследване на Илинойския университет. Екипът, изследвал този уникален плод, препоръчва на мъже от всички възрасти да търсят и консумират боровинки, като превенция срещу рак на простатата.

borovinki-za-mladost-i-pamet Боровинките са изключително полезни при инфекции на отделителната система. Ефект носи по-точно боровинковият сок. Как?

Инфекциите на пикочо-половите пътища се предизвикват от бактерии, които се загнездват и развиват в пикочния канал – уретрата. Тези инфекции са по-често срещани при жени, от колкото при мъже, но и при двата пола има потенциал да бъде увредена половата система на засегнатите. Съставките на сока възпрепятстват залепването на бактериите към стените на пикочопровода.

Ползите на боровинките не спират дотук: те се услаждат и на мозъка. В Университета на Синсинати провеждат изследване за влиянието на боровинките над мозъчната дейност. При клинични тестове с възрастни хора, изследователите постигат значителни успехи: намират в комбинация с кои храни ефектът на боровинките е най-добре застъпен. При диета без строг режим, основаваща се предимно на свежи и задушени зеленчуци – всеки ден, червено месо или риба – поне три пъти седмично, и боровинков сок веднъж на ден, изследователите отбелязват стабилни нива на подобрение на общата памет, когнитивните способности и координацията.

Въз основа на тези изследвания, учените в момента разработват медикамент на базата на боровинките, с който се надяват да постигнат намаляване на много от симптомите на стареенето, като лоша памет, нарушена координация и деменция.

източник puls.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни