Броколи и зеле – за повече имунитет

Зелето и броколите са източник на изключително полезни за здравето фитохимикали, витамини и минерали. Затова специалистите по хранене и диетология препоръчват зеленчуците да присъстват ежедневно в менюто ни.

Зелето има висока питателна ценност и има протективен ефект срещу някои видове рак, установяват изследвания. Благодарение на естествените съединения в своя състав, има положително влияние върху организма, а именно разнообразни антиоксиданти, които пречат на окислителните и възпалителни процеси в клетките.

Най-много антиоксиданти се откриват в броколите и цветното зеле, но и в листата на „обикновеното“ зеле има достатъчно полезни компоненти. Освен антиракови функции, всички видове зеле имат подсилващо имунитета действие.

Броколите съдържат 2 пъти повече витамин С от портокала и са богати на калций, както и на фибри, улесняващи дейността на стомаха.

Неотдавна специалисти установиха, че броколите са източник на веществото сулфорафан, който има свойството да предпазва кожните клетки от UV-лъчите. Неговата роля е да увеличава нивото на защитен ензим в тези клетки. Макар и да са необходими дни, за да се осъществи, дори и след отмиване на втритото вещество, то продължава да действа.

За целите на изследването е направен опит с 16 доброволци, излагани на UV-лъчи, след което е измерена степента на зачервяване. Сравнени са участъци с втрит сулфорафан и без. Оказва се, че той намалява степента на еритема до 83%, но все пак в различна степен при различните хора. Тази разлика учените приписват на влиянието на генетичните фактори. Предстоят обаче още редица проучвания в тази област.

източник puls.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни