Броколи и зеле – за повече имунитет

0
845

Зелето и броколите са източник на изключително полезни за здравето фитохимикали, витамини и минерали. Затова специалистите по хранене и диетология препоръчват зеленчуците да присъстват ежедневно в менюто ни.

Зелето има висока питателна ценност и има протективен ефект срещу някои видове рак, установяват изследвания. Благодарение на естествените съединения в своя състав, има положително влияние върху организма, а именно разнообразни антиоксиданти, които пречат на окислителните и възпалителни процеси в клетките.

Най-много антиоксиданти се откриват в броколите и цветното зеле, но и в листата на „обикновеното“ зеле има достатъчно полезни компоненти. Освен антиракови функции, всички видове зеле имат подсилващо имунитета действие.

Броколите съдържат 2 пъти повече витамин С от портокала и са богати на калций, както и на фибри, улесняващи дейността на стомаха.

Неотдавна специалисти установиха, че броколите са източник на веществото сулфорафан, който има свойството да предпазва кожните клетки от UV-лъчите. Неговата роля е да увеличава нивото на защитен ензим в тези клетки. Макар и да са необходими дни, за да се осъществи, дори и след отмиване на втритото вещество, то продължава да действа.

За целите на изследването е направен опит с 16 доброволци, излагани на UV-лъчи, след което е измерена степента на зачервяване. Сравнени са участъци с втрит сулфорафан и без. Оказва се, че той намалява степента на еритема до 83%, но все пак в различна степен при различните хора. Тази разлика учените приписват на влиянието на генетичните фактори. Предстоят обаче още редица проучвания в тази област.

източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.