Броколи и зеле – за повече имунитет

Зелето и броколите са източник на изключително полезни за здравето фитохимикали, витамини и минерали. Затова специалистите по хранене и диетология препоръчват зеленчуците да присъстват ежедневно в менюто ни.

Зелето има висока питателна ценност и има протективен ефект срещу някои видове рак, установяват изследвания. Благодарение на естествените съединения в своя състав, има положително влияние върху организма, а именно разнообразни антиоксиданти, които пречат на окислителните и възпалителни процеси в клетките.

Най-много антиоксиданти се откриват в броколите и цветното зеле, но и в листата на „обикновеното“ зеле има достатъчно полезни компоненти. Освен антиракови функции, всички видове зеле имат подсилващо имунитета действие.

Броколите съдържат 2 пъти повече витамин С от портокала и са богати на калций, както и на фибри, улесняващи дейността на стомаха.

Неотдавна специалисти установиха, че броколите са източник на веществото сулфорафан, който има свойството да предпазва кожните клетки от UV-лъчите. Неговата роля е да увеличава нивото на защитен ензим в тези клетки. Макар и да са необходими дни, за да се осъществи, дори и след отмиване на втритото вещество, то продължава да действа.

За целите на изследването е направен опит с 16 доброволци, излагани на UV-лъчи, след което е измерена степента на зачервяване. Сравнени са участъци с втрит сулфорафан и без. Оказва се, че той намалява степента на еритема до 83%, но все пак в различна степен при различните хора. Тази разлика учените приписват на влиянието на генетичните фактори. Предстоят обаче още редица проучвания в тази област.

източник puls.bg

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни