Бъдете по-здрави с биологично активни добавки

Всички знаем, че неблагоприятната външна среда е в състояние сериозно да влоши здравето ни. Отдавна сме установили, че една от основните причини за това влошаване е въздействието на неблагоприятните физически фактори и химическото замърсяване на околната среда. Вследствие на тях настъпва замърсяването на вътрешната среда на човешкия организъм (ендоекологията). При по-продължително и силно вътрешно замърсяване настъпват увреждания на механизмите за адаптиране. Организмът не може да се приспособи към екологичните промени или приспособяването е само частично, в резултат на което се нарушава синхронизираната дейност на органите и клетките и настъпва заболяване. Как да избегнем това ни учи Светлана Дауева в своята книга „Биологично активните добавки. Какво знаем и не за тях” (ИК „Изток-Запад”).

Населението на Земята вече е над седем милиарда и всяка минута се увеличава. Статистиката показва, че към средата на XXI век глобалната консумация на хранителни продукти ще се увеличи 3 пъти, въпреки че и днес в света страдат от глад близо 800 милиона души. Природните ресурси на Земята са на границата на изчерпването. За да се избегне глобалната катастрофа, все по-широко ще се прилагат индустриалните технологии за повишаване на добивите в растениевъдството и продуктивността в животновъдството. Активното използване на генно модифицирани растения и животни като храна в развитите общества предизвиква много въпроси и голяма тревога у лекари и учени от цял свят. Тези глобални тендеции ще продължат и занапред. Ще продължава да се развива и технологичната дейност, химията и атомната енергетика. Промишленото производство, което е нараснало през последните сто години повече от сто пъти, също води до замърсяване на околоната среда, а в това число и хранителните продукти от растителен и животински произход. Само през последното столетие съдържанието на въглероден диоксид в атмосферата е нараснало с 3%, а милиони тонове промишлен прах, азотен окис, сяра и други химични вещества замърсяват въздуха, който дишаме постоянно. През последните 30 години броят на автомобилите се е увеличил почти четири пъти, а нивото на електромагнитно облъчване на съвременния човек е много по-високо от това преди петнайсет години.

Всички тези фактори влияят на нашия организъм, като следствие тяхната намеса се появяват агресивни молекули окислители, наричани още „свободни радикали”. Те предизвикват сериозно увреждане на тъканите и водят до състояние на „пред-болест”, в което, без дори да подозират, се намират огромен процент хора.

Този начин на живот на съвременния човек води до влошаване на неговото здраве, като нарушава хомеостазата (вътрешната среда на организма), отравя кръвта и рязко понижава имунитета у хората. От това следва и развитие на гранични състояния между здравето и болестта – т. нар. „пред-болестно състояние”.

При тези условия единствено възможни стават индивидуалните методи и средства за защита на вътрешната среда на всеки човек – ендоекологията. Водеща роля в решаването на тази задача има оптимизацията на храненето на отделния човек, а и на обществото като цяло. Възниква въпросът: „Какво да направим, за да поддържаме организма си здрав отвън и отвътре?” Отговорът се състои в разширяването и възвръщането на собствените защитни и адаптационни възможности на собствения ни организъм. Той може да функционира оптимално само когато получава достатъчно количество жизнено необходими вещества. След като практичиески не е възможно бързо да се направи корекция на структурата на хранене на цялото население на нашата планета е необходимо да се вземат други мерки. Търсенето на подобен тип мерки кара учените да разработят технологии за получаване на комплексни биологично активни вещества от естествени източници, които да могат да се включат в храненето. Широко разпространените биологично активни добавки към храната, получени с прилагането на супермодерни технологии в малки обеми, съдържат онези нутриенти или регулаторни вещества, които са най-дефицитни в състава на дневния хранителен порцион на човека.

Повече по темата можете да научите от упомената по-горе книга на Дауева, а самата книга можете да си поръчате оттук!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни