Бъдете по-здрави с „Правилата на храната”

„Пhttps://zdravoslovnohranene.comо-добре храна от клон, отколкото клонирана!” е само едно от многото положителни и здравословни послания, които ще откриете, ако разгърнете една забележителна книга от един забележителен автор. Яденето в днешно време е станало нещо сложно – при това без никаква нужда! Така смята Майкъл Полан, който ни предлага да се запознаем с „Правилата на храната” и така да заживеем по-добре. В тази епоха на все по-сложни диети и взаимно противоречащи си здравни съвети книгата на Полан внася дългоочакваната простота в нашите ежедневни дилеми относно това, което ядем.

 

Написан с яснота, убедителност и остроумие – неслучайно станали запазена марка на Полан, – този кратък наръчник предлага 64 прости и лесно запомнящи се правила на „мъдрото хранене”, придружени от също толкова кратки, но и изчерпателни обяснения. Съдържа и примери от най-различни традиционни диети, нерядко драстично разминаващи се с популярните представи за „здравословно хранене” – но с пояснението, че хората, които ги спазват, по принцип не страдат от заболяванията, станали бич за съвременното „западно” човечество. „Правилата на храната” е незаменим справочник за всеки, който някога си е задавал въпроса: „Какво трябва да ям?” Ето и част от съветите на Полан:

 

Яжте само храна, приготвена от човешки същества

Ако ще оставяте други да готвят вместо вас, по-добре това да са други хора, а не… корпорации. Последните все забъркват манджи, в които има прекалено много сол, мазнини и захар, а за капак им слагат и разни консерванти, оцветители и други подобни биологични „нововъведения“. Целта им е ясна – да осигурят „безсмъртие“ на своите хранителни продукти.

 

Стоящото на един крак (гъбите и растенията) е по-добро за ядене от ходещото на два (птиците), а то пък е по-добро от онова на четири (говедата, свинете и останалите бозайници)

Тази китайска поговорка обобщава по един блестящ начин относителната здравословност на различните категории храни, макар и да пропуска незнайно защо рибите, които също са много полезни, ала напълно безноги.

 

Колкото по-бял е хлябът, толкова по-скоро ще си мъртъв

Тази малко стряскаща поговорка, в която личат и „кроскултурни“ влияния, тъй като е любима и на еврейските, и на италианските баби, показва, че здравните рискове на бялото брашно са познати още от столетия. Що се отнася до нашето тяло, за него бялото брашно не е по-различно от рафинираната – и снежнобяла – захар. Първо, то не съдържа нито една от по-свестните съставки в пълнозърнестите продукти като фибри, витамин В или здравословни мазнини, макар и напоследък да се изхитриха да му ги добавят. В този смисъл то не е нищо повече от поредната доза гликоза. Но в по-големи количества тя обаче предизвиква възпаления и разстройва нашия инсулинов метаболизъм. Така че яжте пълнозърнести и ограничете до минимум консумацията на бяло брашно. А и най-новите научни изследвания показват, че гореспоменатите баби са били прави – хората, консумиращи пълнозърнести храни, като цяло са по-здрави, а и живеят по-дълго.

Яж само когато си гладен, а не когато ти е тъпо

За повечето американци яденето учудващо рядко е свързано с… глада. Ние го правим по-скоро за разтуха – да разсеем скуката, да забравим за грижите, да се почувстваме по-комфортно и т.н. В такива моменти е хубаво да си задаваме въпроса: „Наистина ли съм гладен?“ – и преди, и по време на самото ядене. (Ето още един бабешки съвет: „Ако не си достатъчно гладен, за да изядеш една ябълка, значи изобщо не си гладен“.) Храната е прекалено скъп антидепресант.

 

Пиршеството е в първия залък

Ако следвате тази максима, не само ще ядете по-бавно, но и ще извличате по-голяма наслада от храната си, така че си струва да я запомните. Първият залък е най-вкусен, което предполага, че с всеки следващ удоволствието ще се стопява. Икономистите го знаят като „закона за намаляващата пределна полза“. Ето ви значи още един довод да ядете по-бавно, но и да приключвате по-бързо с яденето. Идеалният вариант ще е след първите няколко залъка. Ако продължите, ще приемете повече калории, но едва ли ще изпитате и по-голямо удоволствие.

 

За да прибавите тази чудесна книга към библиотеката си, можете да я поръчате директно от издателство „Изток-Запад”.

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни