Българинът, солта и как да ограничим приема и

sol-ne-zdravoslovna В България все по-наболял става въпросът за приема на сол. Консумацията на продукта е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Средно българинът приема до 10–14 грама на ден, а в някои региони на страната се стига и до рекордните 18–20 грама.

Това ни нарежда на „почетното” второ място в света по консумация на сол. Около една четвърт от хората на Земята ежедневно приемат над 15 грама сол.

България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Над 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане.

Именно на него се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемична болест на сърцето. Реално, ако приемът на сол е в нормалната граница от 5-6 г дневно, то рискът от високо кръвно налягане спада с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.

Хората от 10 до 60 годишна възраст се нуждаят от 1.5 г/3.75 г сол дневно. При по-малките деца и по-възрастните хора извън тази група, нуждата дори намалява. Организмът всъщност има потребност от натрия в нея. Чрез него се осъществява провеждането на нервните импулси.

Установената максимална горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 г натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.

Ако се прекали с приема на сол, то това може да доведе до изключително нездравословни последици. Бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем.
himalayska-sol

Спрямо това се повишава и кръвното налягане – проблем, водещ след себе си редица други. Остеопорозата, бъбречните камъни, ракът на стомаха, бронхиалната астма са само малка част от тях.

За да не се стига до подобни последици, трябва да ограничим приема на сол. Това не е лесно, тъй като около 75% от солта, която приемаме, се намира в обработените продукти – консерви,колбаси, сирена,хляб, универсални подправки, сосове и т.н.

Около 10% от нея пък е в пресните продукти, които консумираме. Останалите 15% е солта, която добавяме към храната при готвене или при ядене. И точно тези последни 15% най-лесно могат да се контролират.

Много важно е да се знае, че най-много сол, надхвърляща необходимата дневна доза, се съдържа в храните от заведения за бързо хранене.

Когато купувате каквито и да е продукти пък, то задължително погледнете съдържанието на натрий. За да определим сами съдържанието на сол в тях, умножете съдържанието на натрия по 2.5.

Когато прибегнете до ограничаване приема на сол, ще трябва да мине известно време, за да свикнете с новия вкус. Не купувайте готови храни, полуфабрикати, вакумирани и всякакви колбаси. Опитвайте се да си готвите по-често сами, за да може да контролирате количеството сол в храната си.

А и да не забравяме, че има здравословна алтернатива на готварската сол, а именно хималайската такава.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни