Чая и малките тайни на китайците за него

Въпреки широкоразпространеното мнение, че на Изток всички се наливат денонощно с чай, китайците пият чай не чак толкова много – не повече от три пъти дневно.

Най-скъпият чай е от провинция Фуцзян, която се намира срещу Тайван. Въздухът там е невероятен, но не това е причината за ценността на чая. Той се прави от листенцата на пет различни чаени дървета, всяко от които е на по петстотин години. Петдесет грама от този чай струват 800 долара.

Познавачите на чая в Китай не пият чай, събран преди десет-петнадесет дни, защото той е прекалено силен и направо действа опияняващо на организма.

Чаят, който е престоял след събирането на листенцата няколко месеца, също не се цени, защото то й е загубил жизнената си сила. Според китайците чаят не е вино и колкото е по-стар, толкова е по-некачествен.

Пресните чаени листенца са меки и живи на пипане, а старите са сухи и лесно се превръщат в прах. Пресният чай няма допълнителни миризми и при запарка разпространява обилно свеж аромат.

Първият чай се събира през април. Събирачите на чай откъсват най-младите листенца – по две три от всеки храст или дърво. Китайците смятат, че през пролетта е полезно да се пият чайове от цветя, през лятото – зелени, през есента – улунски, а през зимата – черни и червени.

Истинските ценители на чая купуват само на килограм, за тях чаят в опаковка просто няма стойност. Според специалистите чаят в пакетчета е много по-некачествен от този на листенца и дори от този на прах.

Чаят се запарва най-добре в чайник от червена или лилава глина. Лилавата глина е известна с антитоксичните си свойства и се продава само в магазини, където има скъпи китайски чайове.

Чаят се различава по размера на листенцата. Надписът на кутийката, който гласи OP (Orange Pekoe) е професионален термин, който означава, че са използвани едри чаени листенца.

Надписът FOP означава, че са използвани най-едрите чаени листенца с пъпки върху тях, ВОР – по-дребни листенца, BOPF – натрошени листенца, PF – натрошени дребни листенца. Последните два вида се използват за приготвяне на чай в пакетчета.

източник gotvach.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни