Диета за хронични бъбречни проблеми

0
3700

  В последните години се отбелязва тенденция към нарастване броя на болните с хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), както в България, така и в чужбина. Всяка година расте процентът на хора, които се нуждаят от хемодиализно лечение или бъбречна трансплантация. Определянето на подходящ диетичен режим при болни с ХБН в преддиализен стадий има съществено значение за забавяне прогресията на болестния процес, а оттам и за отлагане на необходимостта от хемодиализно или трансплантационно лечение. За съжаление досега у нас не са предлагани подробни диети с прецизно изчислен белтъчен и калориен внос, които да бъдат подходящи за хора с ХБН. Д-р Радослав Попов и д-р Николай Згурев намират решение на този проблем в своята книга „Диетично лечение и често използвани лекарствени средства при болни с хронична бъбречна недостатъчност” (ИК „Изток-Запад”).

В нея авторите обясняват как в много от случаите с ХБН консервативното лечение, при което се спазва стриктно определен хигиенно-диетичен режим, както и при осъществяване на прецизен медицински контрол и евентулано добавяне на някои съвременни лекарствени средства, може да се отложи бъбречна трансплантация за значително по-дълъг период от време. В миналото са предлагани различни диети, които в повечето случаи са базирани на използване на еднообразни продукти като картофи, яйца или макаронени изделия, без да се отчитат индивидуалните особености на организма на болния. Той има нужда в различна степен от внос не само на калории, но и на микроелементи и витамини. „Диетично лечение и често използвани лекарствени средства при болни с хронична бъбречна недостатъчност” ни показва основните правила на диетичното хранене при пациентите с такова заболяване.

Сред тях са ограничаването на белтъчините, намаленият внос на натрий и фосфор, както и съобразен със серумните нива в организма прием на калий при осигуряване на достатъчен калориен внос и избягване на прекомерен хипопротеинемичен режим. Казано по-просто – приемане на по-малко сол и избягване на храни с голямо съдържание на калий като ядки, кайсии, банани и череши. Препоръчва се също ограничаването на богати на фосфор храни като риба, хайвер, черен дроб, соя и бобови растения.

 

Тъй като съставянето на подходящи диети, следването и прецизното измерване на количеството на посочените в тях продукти в повечето случаи е трудна задача,  „Диетично лечение и често използвани лекарствени средства при болни с хронична бъбречна недостатъчност” ни дава някои практически мерки, които не са напълно прецизни, но улесняват болните и дават възможност за спазване на диетичния режим.

 

Повече информация можете да прочетете тук.