Диета за хронични бъбречни проблеми

0
3261

  В последните години се отбелязва тенденция към нарастване броя на болните с хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), както в България, така и в чужбина. Всяка година расте процентът на хора, които се нуждаят от хемодиализно лечение или бъбречна трансплантация. Определянето на подходящ диетичен режим при болни с ХБН в преддиализен стадий има съществено значение за забавяне прогресията на болестния процес, а оттам и за отлагане на необходимостта от хемодиализно или трансплантационно лечение. За съжаление досега у нас не са предлагани подробни диети с прецизно изчислен белтъчен и калориен внос, които да бъдат подходящи за хора с ХБН. Д-р Радослав Попов и д-р Николай Згурев намират решение на този проблем в своята книга „Диетично лечение и често използвани лекарствени средства при болни с хронична бъбречна недостатъчност” (ИК „Изток-Запад”).

В нея авторите обясняват как в много от случаите с ХБН консервативното лечение, при което се спазва стриктно определен хигиенно-диетичен режим, както и при осъществяване на прецизен медицински контрол и евентулано добавяне на някои съвременни лекарствени средства, може да се отложи бъбречна трансплантация за значително по-дълъг период от време. В миналото са предлагани различни диети, които в повечето случаи са базирани на използване на еднообразни продукти като картофи, яйца или макаронени изделия, без да се отчитат индивидуалните особености на организма на болния. Той има нужда в различна степен от внос не само на калории, но и на микроелементи и витамини. „Диетично лечение и често използвани лекарствени средства при болни с хронична бъбречна недостатъчност” ни показва основните правила на диетичното хранене при пациентите с такова заболяване.

Сред тях са ограничаването на белтъчините, намаленият внос на натрий и фосфор, както и съобразен със серумните нива в организма прием на калий при осигуряване на достатъчен калориен внос и избягване на прекомерен хипопротеинемичен режим. Казано по-просто – приемане на по-малко сол и избягване на храни с голямо съдържание на калий като ядки, кайсии, банани и череши. Препоръчва се също ограничаването на богати на фосфор храни като риба, хайвер, черен дроб, соя и бобови растения.

 

Тъй като съставянето на подходящи диети, следването и прецизното измерване на количеството на посочените в тях продукти в повечето случаи е трудна задача,  „Диетично лечение и често използвани лекарствени средства при болни с хронична бъбречна недостатъчност” ни дава някои практически мерки, които не са напълно прецизни, но улесняват болните и дават възможност за спазване на диетичния режим.

 

Повече информация можете да прочетете тук.

 

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.