Доказано е: щедрият се радва на повече секс!

0
1198

shtedria-se-radva-jena Позовавайки се на проучвания от последните няколко десетилетия в областта на биологията, които показват простата взаимовръзка, че за да спечелят обекта на желанията си, хората демонстрират най-доброто от себе си, датският изследовател Тор Норетрандерс стига до заключението, че се стремим към доброта, съвършенство и филантропия не за друго, а заради секса. В изследването си „Щедрият“ (ИК „ Изток-Запад“) ученият поглежда теорията на Чарлз Дарвин за произхода на човека от друг ъгъл, напомняйки, че тя има две страни – освен добре познатия ни естествен отбор, при който става дума за оцеляване и ефективност, съществува и полов отбор, който се базира на прелъстяване на другия с цел осигуряване на поколение. Именно на половия отбор – описан от Йенс П. Якобсен в превода му на основните трудове на Дарвин като „избор на партньор“, е акцентирал Норетрандерс в книгата си. Изследователят стига до заключението, че характеристики като щедрост, сътрудничество и интелигентност са тясно свързани с инстинктивното сексуално привличане, което изпитваме към другия. Той показва, че именно това, което изпитваме към желания от нас изважда наяве най-доброто ни – мъдрост, красота, алтруизъм и пр., и е основна движеща сила в развитието на обществото и културата от векове насам. Макар и да правим всичко, подтикнати от едничката цел за сексуални наслади, допълва още датският учен, пътят ни към тях е осеян не с извратени мисли, както медиите постоянно налагат на обществеността, а с отдаване на творчески мисли и действия, великодушие, щедрост…

picture_1252 В „Щедрият“ (с подзаглавие „Защото щедростта е секси…“) Норетрандерс твърди също, че умствените ни заложби, творческите ни възможности и способността да работим съвместно са се развивали чрез брачни ритуали и ухажване.

В защита на тезата си датският изследовател се позовава на проучвания в различни научни области: „Проучвания в областта на биологията от последните няколко десетилетия показват една проста взаимовръзка – за да спечелят брачен партньор, хората и животните демонстрират най-добрите си страни. Те се стремят към съвършенство, доказват, че имат желание да помагат на другите, дават от себе си една идея повече, съобразяват се и се стараят. С други думи, те са щедри. Днес се наблюдава драматична промяна в представите ни за човека – от идеята за студена, рационална борба за оцеляване в природата и на пазара към представата, основаваща се на щедрост, взаимна полза и на това да се подкрепяме. Началото на тази промяна се поставя от решителните пробиви в няколко научни области – поведенческата икономика, теорията на игрите, еволюционната теория, антропологията, социологията на знанието, технологичната теория, теорията на благосъстоянието. Заедно те очертават една удивително проста картина, показваща не само произхода на старанието, помощта и общността, но също и на креативността, любопитството и желанието за опознаване на света.

Повече по темата можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.