Един банан – много ползи за здравето ни

edin-banan-mnogo-polzi-za-zdraveto Бананът е плод, който много хора консумират, поради вкуса, текстурата и усещането за ситост, което оставя. И, с изключение на случаите на диабет и желанието за загуба на килограми, когато консумацията не е препоръчителна, плодът носи много ползи за здравето.

Бананите са калорични плодове с плътна структура. Консумацията на само един банан, по което и да е време на деня зарежда с енергия. Плодът е чудесен източник на калий и магнезий, които спомагат поддържането на здравословни нива на кръвното налягане и защитават сърцето.

Високото съдържание на калий също така спомага здравето на костите. Плодът има и свойството да предотвратява загубата на калций посредством урината.

Бананите имат и антикиселинен ефект и се смята, че предпазват от стомашни язви. Жълтият плод съдържа още съединение, познато като протеазен инхибитор, което предпазва стомаха от вредните бактерии, които причиняват стомашни нарушения.

Знае се също така, че бананите стимулират клетъчната пролиферация, която удебелява лигавицата на стомаха и играе ролята на преграда за стомашните киселини. Консумацията на тези плодове може да помогне да се възстановят загубените количества калий и спомага за поддържане функцията на сърцето.

Плодовете са богати и на разтворимите фибри пектин, който спомага за здравословното храносмилане и облекчава запека. Съдържат се още фруктоолигозахариди, които действат като пробиотици и стимулират растежа на „добрите“ бактерии в червата. Те също така произвеждат ензими, които подобряват способността на организма да усвоява хранителните вещества.

Бананът е и добър източник на каротеноиди, които имат защитен ефект срещу развитието на хронични заболявания.

източник puls.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни