Един банан – много ползи за здравето ни

1
1793

edin-banan-mnogo-polzi-za-zdraveto Бананът е плод, който много хора консумират, поради вкуса, текстурата и усещането за ситост, което оставя. И, с изключение на случаите на диабет и желанието за загуба на килограми, когато консумацията не е препоръчителна, плодът носи много ползи за здравето.

Бананите са калорични плодове с плътна структура. Консумацията на само един банан, по което и да е време на деня зарежда с енергия. Плодът е чудесен източник на калий и магнезий, които спомагат поддържането на здравословни нива на кръвното налягане и защитават сърцето.

Високото съдържание на калий също така спомага здравето на костите. Плодът има и свойството да предотвратява загубата на калций посредством урината.

Бананите имат и антикиселинен ефект и се смята, че предпазват от стомашни язви. Жълтият плод съдържа още съединение, познато като протеазен инхибитор, което предпазва стомаха от вредните бактерии, които причиняват стомашни нарушения.

Знае се също така, че бананите стимулират клетъчната пролиферация, която удебелява лигавицата на стомаха и играе ролята на преграда за стомашните киселини. Консумацията на тези плодове може да помогне да се възстановят загубените количества калий и спомага за поддържане функцията на сърцето.

Плодовете са богати и на разтворимите фибри пектин, който спомага за здравословното храносмилане и облекчава запека. Съдържат се още фруктоолигозахариди, които действат като пробиотици и стимулират растежа на „добрите“ бактерии в червата. Те също така произвеждат ензими, които подобряват способността на организма да усвоява хранителните вещества.

Бананът е и добър източник на каротеноиди, които имат защитен ефект срещу развитието на хронични заболявания.

източник puls.bg

Comments

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.