Ехинацея – чуден лек при настинки

0
2003

ehinacea-chai-nastinkiЧух, че ехинацеята е чуден лек при настинки. Какво мислите по въпроса?

Вярно е. Аз лично винаги държа подръка бутилка ехинацея и пия от нея при първите признаци на инфекция. Ехинацеята (Ehinacea purpurea) е стар индиански лек за пречистване на кръвта и действието є е точно това. Кръвта съдържа бели кръвни клетки, наречени макрофаги, и лимфоцити, които изчистват вируси, бактерии и други нежелани елементи
от организма. Доказано е, че ехинацеята укрепва имунната система, като помага на тези клетки да си вършат работата. Тя е и чудесно противо-вирусно средство срещу грип и херпес и в лабораторни условия дори унищожава ракови клетки.

Само че не всички видове ехинацея оказват това действие, тъй като ехинацеята има многобройни вариации и самото растение съдържа множество подсилващи имунитета активни вещества като ехинозиди, алкамиди, цикориева киселина и други. Някои по-евтини продукти от ехинацея не съдържат нито едно от изброените вещества, което на практика ги прави безполезни при борбата с инфекции. Тъй че тук имаме един от
случаите, в които наистина получавате онова, за което плащате. Нужен ви е стандартизиран, стопроцентов екстракт от билката, който със сигурност съдържа необходимите количества от веществата. Най-добре е да го приемате на капсули, съдържащи стритото на прах растение (2000мг на ден) или капки концентриран екстракт – ще ви трябват по двайсет капки три пъти дневно. Можете да си купите и сироп от ехинацея, който е особено подходящ за деца.
Но ехинацеята не е само средство за борба с инфекциите. Едно изследване, проведено с група здрави мъже, установява, че след пет дни прием на по трийсет капки екстракт от ехинацея три пъти на ден, количеството на белите им кръвни клетки се е удвоило, което е показател за по-здрава имунна система.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.