Флексспайн, или как можем да се справим със заседналия начин на живот

0
1836

jena-s-bolki-v-gurba  „Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо.
Артур Шопенхауер

 

В XXI век човек отделя все по-малко време за движение и спорт. Един от характерните белези на забързаното високотехнологично ежедневие, изпълнено с напрежение и стрес, е именно липсата на време дори за елементарно раздвижване – приковани към стола и компютъра, поради спецификата на работата и модерния начин на живот, днес броят на силно обездвижените хора – особено в развитите общества – е огромен. Негативните последици върху здравето не закъсняват – пораженията от седенето пред компютъра на бюрото по цял ден са многообразни и комплексни, но най-тежкоте се отразяват на гръбначния ни стълб. Болките в гърба, кръста и врата поради статично натоварената гръбна мускулатура и изкривения гръбначен стълб са най-малките беди, които могат да ни сполетят. Износват се гръбначните прешлени, появяват се остеофити (шипове), сплескват се и се разместват междупрешленните хрущялни дискове. Нерядко това е съпроводено и с притискане на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб, а тъй като те инервират всички органи в нашето тяло, е напълно логична и появата на болки във всички части на тялото ни.

Доц. д-р Петър Динев предлага лесно и ефективно решение, което неутрализира тези проблеми в изданието „Упражнения за дома и офиса“ (ИК „Изток-Запад“). Повече от 20 години Динев разработва различни видове комплекси упражнения, които днес са обединени под названието флексспайн. Понятието произхожда от английските думи flexible – гъвкав, и spine – гръбначен стълб, т.е. буквално „гъвкав гръбначен стълб“. Тази специална фитнесгимнастика се състои от физически, дихателни, релаксиращи и стречинг упражнения с елементи на медитация и е комплексна система за тренировка на цялото тяло, като акцентът пада върху развитието на гъвкавостта на гръбначния стълб.

picture_1356

Подробно и нагледно представената от автора флексспайн гимнастика е предназначена за самостоятелна подготовка у дома и на работното място предимно за хора, седящи на бюрото и пред компютъра. Специалните упражнения биха били от полза и на тези, които седят зад волана, над операционната маса, на масажисти, стоматолози, домакини, шивачи… Подзаглавието на книгата –„Флексспайн гимнастика за седящи пред компютъра и с болки в гърба и кръста“ – подсказва достатъчно ясно каква е основната цел на автора: да помогне в установяването на динамично равновесие и усещане за комфорт, здраве и сила в тялото, чрез целенасочено и системно изпълнение на специфични упражнения. В предговора на „Упражнения за дома и офиса“ Динев пише: „Флексспайн гимнастиката не е магическа система и не гарантира вечно здраве и младост, но тя може да помогне да изглеждате винаги стройни, пластични, елегантни и заредени с добро самочувствие и тонус и да повиши качеството на вашия живот. С възрастта хората се променят, но изглеждат стари не толкова заради появилите се бръчки по лицето им, а преди всичко заради обездвижването, втвърдяването и сковаването на гръбначния им стълб. А един човек с изправено тяло, с гъвкава и пластична фигура никога не изглежда стар.

Не по-малко ефективна е флексспайн гимнастиката и за занимаващите се с високоинтензивен спорт и танцово изкуство, както и за всички, които изпитват болки в кръста, гърба и врата. Тя е много подходяща и за хората от третата възраст, които макар вече да не работят, имат нужда да поддържат гръбначния си стълб гъвкав, еластичен и изправен.

Повече по темата можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.