Интересни факти за черният хляб

0
2121

Черният хляб е едно от най-ефективните средства срещу анемия. В ръжения хляб се съдържат тридесет процента повече желязо, два пъти повече калий и три пъти повече натрий, отколкото в хляба от пшенично брашно.

Особено внимание трябва да обърнат на консумацията на черния хляб бъдещите майки, тъй като той съдържа, освен гореизброените елементи, и редица витамини.

Исхемичната болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания при хората, които редовно консумират ръжен хляб, се срещат с тридесет процента по-рядко, отколкото при любителите на белия хляб.

Най-полезен е черният хляб, който е приготвен без добавяне на мая. Приготвенията от покълнало жито хляб се цени високо от диетолозите в цял свят.

Той съдържа много по-малко мазнини и захар, отколкото белият хляб, а това дава възможност човек да яде колкото си иска хляб, без да се притеснява за килограмите си.

Така всеки може да си позволи удоволствието да хапне вкусен хляб с дъхава коричка, без да изтощава организма си с постоянни диети, които при консумацията на бял хляб имат йо-йо ефект.

С помощта на черен хляб можете да миете косата си и да забравите изобщо за всички видове шампоани. Звучи стряскащо, но черният хляб е идеално средство за измиване на коса.

Натрошете една филия ръжен хляб в блендера и добавете малко вода. Разбийте на пяна. Не трябва да остане и една трохичка, тъй като ще се заплете в косите ви.

Измийте косата си с хлебния разтвор, както го правите с обикновен шампоан. Изплакнете добре с вода. След едно-две измивания с ръжен хляб косата ви ще е мека като коприна.

Екипа на Здравословно хранене силно препоръчва консумацията на черен хляб, като съветва максимално да избягвате белият такъв.

източник gotvach.bg