Как да постигнем здрав дух в здраво тяло?

0
1260

Често когато ни е тъжно или нещо мъчи душата ни, си казваме: щом надмогнем тъгата, ще се прояви радостта. Успокояваме се като си даваме обещание: щом победим гнева, ще открием любовта. Как обаче можем наистина да постигнем това по лесен и здравословен начин? Тибетският учител Тензин Уангял Римпоче ни дава отговор в своята книга „Йога на дишането и движението” (ИК „Изток-Запад”).

Авторът изследва особени учения, които показват как да постигнем лична трансформация чрез тибетската традиция Бон. Тя ни разкрива също как ние самите като личности можем да направим положителни промени в живота си и как можем да трансформираме или разширим своето съзнание, като отидем отвъд ограниченията на предубеждението и страха, отвъд границите, поставени от моделите на семейството и навиците. Само така бихме могли да открием нови решения на предизвикателствата, пред които се изправяме.

Днешните общества превъзнасят рационалния ум и се стремят да променят света чрез интелекта. Но самият начин, по който усещаме духа си, е продукт на вятъра (лунг). Способността на духа ни да е проницателен и бистър или объркан и хаотичен зависи изцяло от лунг. В други източни култури лунг се нарича прана(в индуизма е космическата енергия, която протича през тялото и го поддържа, и която се манифестира в живите същества като дишане) или ци(централно понятие на даоизма и китайската медицина, което означава жизнената енергия, космическия дух, който пронизва всички неща и им вдъхва живот). Способността на духа ни да е проницателен и бистър или объркан и хаотичен зависи изцяло от лунг. В традициите на мъдрите учения на Индия и Тибет съществува огромно знание за лунг, което не е намерило корени на Запад.

Как можем ние, европейците, да стигнем до този вятър?

Истината е, че не рационалният ум, а непосредственото, нерационално осъзнаване ни помага да превърнем своя дух в проницателен. „Йога на дишането и движениетони запознава със силата на нерационалното осъзнаване. Тя ни учи как да достигнем до вятъра, като се свържем непосредствено с нашето тяло, с речта и с духа ни –  трите порти в тибетската традиция Бон и в будизма… Още по темата как да направим положителни промени в живота си по лесен и здравословен начин можете да научите тук!

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.