Как да преборим мигрената?

0
1709

Страдащите от мигрена изпитват ужасни мъки и неописуеми болки, които понякога се проточват с дни. Много от тези хора сравняват болките си с остри шишове, които се забиват в мозъка или с  избухваща в черепа атомна бомба. Решение на този толкова болезнен проблем дават д-р Александър Москоп и д-р Бари Фокс в своята книга „Какво вашият лекар може да не ви е казал за мигрената” (ИК „Изток-Запад”).

Мигрената е заболяване, познато още от древността. Юлий Цезар, кралица Мери, Томас Джеферсън и редица писатели и художници като Вирждиния Улф, Мигел де Сервантес, Луис Карол, Клод Моне и Винсент ван Гог са били жертва на това мистериозно и същевременно зверско главоболие. Сред страдалците е също и Жорж Сьора, на чието име лекарите наричат зрителните смущения причинени от мигрена – „ефекта на Сьора”. Александър Бел, Фридрих Ницше, Зигмунд Фройд и Пьотр Илич Чайковски също не са се спасили от мигренозното заболяване, въпреки натоварената мисловна дейност, която са упражнявали.

Гаденето, непоносимостта към светлина и шум, двойното виждане, светлите петна, играещи пред очите, сковаването и изтръпването на лицето и ръцете, слабостта в крайниците и потенето са само част от безбройните оплаквания, които хората с мигрена изпитват. Някои от страдалците се смятат за щастливци, ако след четири часа болката е изчезнала, тъй като мигрената понякога продължава повече от десет дена. Този особено ужасен вид главоболие засяга много по-често жените, отколкото мъжете – 70% от мигренозните пациенти са жени. Цифрите издват и други смущаващи факти: проблемът е най-разпространен сред юношите и младите хора – 30% от заболелите получават първия си пристъп още преди да са навършили десет години. Но мигрената може да ни порази на всяка възраст, дори и в ранното детство. Баскетболната звезда Карим Абдул-Джабар например, развива заболяването в съчетание с пареза на крайниците на 40-годишна възраст.

Москоп и Фокс предлагат нов подход в лекуването на това тъй разпространено и мъчително заболяване. Тайната, според авторите на „Какво вашият лекар може да не ви е казал за мигрената”, се крие в т.нар. „тройна терапия”, която Москоп въвел в Нюйоркския център по главоболие преди петнайсет години. С помощта на тази терапия докторът лекува оттогава успешно хиляди пациенти. Основавайки се на познанията на древногръцките лекари, които предписвали моминска вратига (Тanacetum parthenium) за лечение на възпаления и други болежки, Москоп започнал да проучва ефекта от билката, като добавил към терапията минерала магнезий и витамин B2. За последния ученият знаел, че също допринася за доброто здраве по разнообразни начини, а предположението, че магнезият може би има връзка с мигрената, води началото си още от 1931 г. И въпреки че концепцията за използване на тези три компонента по отделно не е нова, никой не ги е съчетавал в едно, нито е провеждал научно изследване върху тройния ефект, който имат. Преди петнадесет години, заедно със своите колеги, Москоп направил такова изследване и установил, че съчетанието на магнезий, витамин B2 и моминска вратига са вълшебният лек за мъчителната мигрена. Благодарение на тази тройна терапия най-после страдащите от това заболяване имат възможността да се лекуват с един безопасен и естестен метод. Дори и да не се отърват напълно от главоболието, заболелите от мигрена могат поне да притъпят страховитите пристъпи, като в някои случаи е възможно даже и те да изчезнат напълно.

Книгата директно можете да поръчате тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.