Как да се справим с хроничната депресия – 5 ключови съвета

Хроничната депресия е изтощително състояние, което може да ви накара да се чувствате безпомощни и претоварени. Лесно е да се почувствате изгубени в гъстата мъгла на негативните мисли и чувства. Добрата новина е, че има начини да се справите с хроничната депресия, а в тази статия ще намерите пет съвета, които ще ви помогнат да се справите с натрапчивите мисли.

1. Поговорете с някого, на когото имате доверие

Разговорът с някого, който разбира и е съпричастен с вашата ситуация, може да бъде изключително полезен за справяне с натрапчивите мисли. Независимо дали става въпрос за приятел, член на семейството или терапевт, изслушването е от голямо значение за справянето с хроничната депресия.

2. Практикувайте осъзнатост

Осъзнатостта включва осъзнаване на текущото ви преживяване без осъждане или критика. Когато се появят натрапчиви мисли, опитайте се да не се борите с тях, а да ги наблюдавате, без да реагирате емоционално. Това помага да увеличите чувството си за контрол над ситуацията и ви дава възможност да останете в настоящето, вместо да ви обзема тревога или страх от това, което може да се случи след това.

3. Упражнявайте се редовно

Упражненията освобождават ендорфини, които са отговорни за подобряване на настроението и създаване на чувство за благополучие. Освен това то помага да изгорите излишната енергия, когато се справяте с депресията, така че тя да не се натрупва във вас с течение на времето, което да доведе до повече натрапчиви мисли или чувство на отчаяние или безнадеждност.

4. Свържете се с природата и животните

Отделянето на време за почивка от ежедневието ни помага да се отдръпнем и да погледнем ситуацията в перспектива – нещо, което е особено полезно, ако се борим с натрапчиви мисли, свързани с проблеми с психичното ни здраве, като например хронична депресия. Доказано е, че прекарването на време сред природата намалява нивата на стрес, така че не забравяйте редовно да отделяте време за дейности, свързани с грижа за себе си, като например разходки в парка или по възможност излети на открито – дори и само за 15 минути! Освен това е известно, че прекарването на време в близост до животни също намалява нивата на стрес, така че помислете за доброволчество в приют за животни близо до вас, ако е възможно!

5.Създайте си рутина и се придържайте към нея

Наличието на структура и рутина в живота ни може да бъде изключително полезно, когато става въпрос за контролиране на натрапчивите мисли, свързани с хроничната депресия, тъй като осигурява така необходимата структура и редовност в живота ни. Така че създайте си рутина, която работи най-добре за вас – независимо дали става дума за упражнения, медитация, водене на дневник и т.н. – и се придържайте към нея! По този начин всеки ден ще правите нещо продуктивно, което е по-постижимо от всякога!

Заключение

Справянето с натрапчивите мисли, свързани с хроничната депресия, може да бъде изключително трудно, но има начини да се научим да се справяме по-добре с течение на времето, ако практикуваме здравословни стратегии за справяне, като например да говорим открито за чувствата си , да практикуваме осъзнатост , да се свързваме с природата и животните , да се упражняваме редовно и да създаваме (и да се придържаме!) към рутина . Всички тези действия ни помагат да се справяме по-добре с проблемите на психичното си здраве, което ни позволява да станем по-силни личности в дългосрочен план – така че не губете надежда ! Успех!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни