Как да се справим с хроничната депресия – 5 ключови съвета

Хроничната депресия е изтощително състояние, което може да ви накара да се чувствате безпомощни и претоварени. Лесно е да се почувствате изгубени в гъстата мъгла на негативните мисли и чувства. Добрата новина е, че има начини да се справите с хроничната депресия, а в тази статия ще намерите пет съвета, които ще ви помогнат да се справите с натрапчивите мисли.

1. Поговорете с някого, на когото имате доверие

Разговорът с някого, който разбира и е съпричастен с вашата ситуация, може да бъде изключително полезен за справяне с натрапчивите мисли. Независимо дали става въпрос за приятел, член на семейството или терапевт, изслушването е от голямо значение за справянето с хроничната депресия.

2. Практикувайте осъзнатост

Осъзнатостта включва осъзнаване на текущото ви преживяване без осъждане или критика. Когато се появят натрапчиви мисли, опитайте се да не се борите с тях, а да ги наблюдавате, без да реагирате емоционално. Това помага да увеличите чувството си за контрол над ситуацията и ви дава възможност да останете в настоящето, вместо да ви обзема тревога или страх от това, което може да се случи след това.

3. Упражнявайте се редовно

Упражненията освобождават ендорфини, които са отговорни за подобряване на настроението и създаване на чувство за благополучие. Освен това то помага да изгорите излишната енергия, когато се справяте с депресията, така че тя да не се натрупва във вас с течение на времето, което да доведе до повече натрапчиви мисли или чувство на отчаяние или безнадеждност.

4. Свържете се с природата и животните

Отделянето на време за почивка от ежедневието ни помага да се отдръпнем и да погледнем ситуацията в перспектива – нещо, което е особено полезно, ако се борим с натрапчиви мисли, свързани с проблеми с психичното ни здраве, като например хронична депресия. Доказано е, че прекарването на време сред природата намалява нивата на стрес, така че не забравяйте редовно да отделяте време за дейности, свързани с грижа за себе си, като например разходки в парка или по възможност излети на открито – дори и само за 15 минути! Освен това е известно, че прекарването на време в близост до животни също намалява нивата на стрес, така че помислете за доброволчество в приют за животни близо до вас, ако е възможно!

5.Създайте си рутина и се придържайте към нея

Наличието на структура и рутина в живота ни може да бъде изключително полезно, когато става въпрос за контролиране на натрапчивите мисли, свързани с хроничната депресия, тъй като осигурява така необходимата структура и редовност в живота ни. Така че създайте си рутина, която работи най-добре за вас – независимо дали става дума за упражнения, медитация, водене на дневник и т.н. – и се придържайте към нея! По този начин всеки ден ще правите нещо продуктивно, което е по-постижимо от всякога!

Заключение

Справянето с натрапчивите мисли, свързани с хроничната депресия, може да бъде изключително трудно, но има начини да се научим да се справяме по-добре с течение на времето, ако практикуваме здравословни стратегии за справяне, като например да говорим открито за чувствата си , да практикуваме осъзнатост , да се свързваме с природата и животните , да се упражняваме редовно и да създаваме (и да се придържаме!) към рутина . Всички тези действия ни помагат да се справяме по-добре с проблемите на психичното си здраве, което ни позволява да станем по-силни личности в дългосрочен план – така че не губете надежда ! Успех!

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни