Как да се справим със зъбобола – облекчете болката

Зъбоболът може да бъде болезнен, но не е задължително да бъде. Има няколко прости стъпки, които можете да предприемете, за да намалите болката, свързана с болките в зъбите, и в много случаи дори няма да се наложи да посетите зъболекар. Въпреки това е важно да знаете кога е време да насрочите среща с вашия зъболекар, за да получите подходящо лечение на зъбната си болка. Нека разгледаме 4 бързи съвета за това как да се справим със зъбобола и кога е наложително да се консултираме със зъболекар.

1.Изплакнете устата си с топла солена вода

Един от най-ефективните начини за намаляване на зъбната болка е да изплаквате устата си с топла солена вода на всеки два часа или след хранене. Това ще помогне за отмиване на всички хранителни частици, които може да са заседнали между зъбите, и ще намали възпалението на венците. То също така помага за облекчаване на бактериите, които може да причиняват болка в зъбите. Освен това този метод е напълно безопасен и рентабилен.

2.Използване на лекарства без рецепта

Лекарствата без рецепта могат да осигурят временно облекчение на зъбната болка. Ибупрофенът и ацетаминофенът са две от най-често използваните лекарства за облекчаване на зъбобол; не превишавайте обаче препоръчителната доза, тъй като това може да доведе до сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб или язва на стомаха. Ако получите някакви необичайни странични ефекти, докато приемате тези лекарства, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

3.Избягване на горещи/студени храни или напитки

Ако изпитвате болка при зъбобол, най-добре е да избягвате горещи или студени храни и напитки, тъй като те могат да засилят симптомите на зъбобол поради чувствителност в областта около зъбите или венците. Вместо това се придържайте към хладки храни като супа или овесена каша, които няма да раздразнят допълнително чувствителните зони в устата ви.

4.Консултирайте се със зъболекаря си

Въпреки че сте опитали всички тези методи, ако все още страдате от упорита болка в зъбите, тогава е време да посетите зъболекар възможно най-скоро! Професионалният зъболекар ще може да диагностицира какво причинява болката в зъбите ви и да осигури подходящи варианти на лечение, съобразени специално с вас, в зависимост от това какъв проблем имате с нуждите на устната си хигиена!

Заключение

Болката в зъбите може да варира от лек дискомфорт до мъчителна агония; ако не се лекува, могат да се развият сериозни проблеми със зъбите, които могат да доведат до дългосрочни усложнения или още по-лошо – до трайно увреждане! Затова е важно да се грижим за зъбите си правилно, като ги мием два пъти дневно и почистваме с конец поне веднъж дневно – това ни помага да избегнем много бъдещи проблеми! Освен това използването на тези 4 бързи съвета за това как да се справим със зъбобола и кога е наложително да се консултираме със зъболекар може да ни помогне да намалим риска още повече! Предприемането на действия сега може да ни спести много пари за спешно лечение! Затова, преди да се втурнете към спешна помощ, помислете дали да не следвате тези прости стъпки!

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни