Как да си направим стафиди в домашни условия

За да приготвите сами стафиди, използвайте само грозде без семки. В противен случай семките ще променят вкуса на стафидите и те ще бъдат горчиви.

Кипнете пет литра вода, като добавите в нея сто грама сода за хляб. Пуснете в нея гроздови чепки, като ги оставите вътре не повече от три секунди.

Затова се препоръчва да пускате чепките една по една. Това се прави, за да се отстрани невидимия слой восък, с който се обработват плодовете, за да са по-издържливи.

Освен това така в зърната се образуват микроскопични дупчици, през които ще се изпарява влагата. В противен случай сушенето ще отнеме прекалено много време.

Извадете чепките от тенджерата, оставете да се стече водата от тях и откъснете зърната. Ако гроздето е с много едри зърна, разрежете ги наполовина.

Сушете гроздето в проветриво помещение върху решетка или сито. Готовите стафиди разпределете в стъклени буркани и затворете добре, за да не се овлажнят.

Не се препоръчва сушенето на стафиди на слънце, тъй като те привличат прекалено много насекоми, които искат да изсмучат сладкия сок от гроздовите зърна.

Оставени навън, стафидите могат да се навлажнят от случайни пръски дъжд и да загният, което ще доведе до унищожаване на голяма част от гроздовите зърна.

Можете да изсушите гроздовите зърна и на фурна, но затова се изисква доста търпение. Трябва да ги сушите след обработката с водата и содата в продължение на часове на около тридесет градуса температура.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни