Какво да правим, когато ни се яде сладко ?

0
2385

Ако смятате, че навикът ви да ядете десерти е излязъл извън контрол, опитайте се първо да разберете какво е в основата на вашето пристрастие към сладките неща.

Един от начините за контрол на пристрастието към сладките храни е воденето на дневник на храната. Има и други методи за контролиране на желанието да си подсладите живота.

Задайте си въпроса – защо изпитвате желание да хапнете сладко и защо искате да пиете чая и кафето си с по няколко лъжички захар. Дали наистина искате да хапнете сладко или това е само емоционална реакция, предизвикана от стрес или от навика.

Консумацията на въглехидрати и захар спомага за изработването на серотонин, който предизвиква доброто настроение. Това ви кара да си мислите, че сладкото решава проблемите ви.

В сравнение с белия хляб и ориза сложните въглехидрати в пълнозърнестите храни предизвикват чувство на ситост, което ви предпазва от рязко покачване и спадане на нивото на кръвната захар.

А точно то води oо пристрастяване към сладкото. Пълнозърнестите култури са свързани с по-малък риск на възникване на диабет и устойчиво отслабване.

 

Когато изпитвате силно желание за сладко, опитайте се да задоволите желанието си с по-здравословен избор – пресни плодове или кисело мляко. Въпреки че тези продукти също съдържат захар, те са богати и на здравословни хранителни вещества – витамини, белтъчини, влакнини и антиоксиданти.

Планирайте кога ще се храните, за да не се получи така, че да бъдете изкушени от нездравословни десерти, само защото сте гладни. Хранете се на всеки три до пет часа и нивото на кръвната ви захар ще е стабилно.

Единственият начин да преодолеете зависимостта си към сладкото е да бъдете честни със самите себе си. Ако забелязвате, че прекалявате със сладкото, наблегнете на пресните продукти и пълнозърнестите храни.

източник gotvach.bg