Какво причинява болките в гърба?

  Огромна част от човечеството страда всекидневно от силни спазми и остри болки в гърба. Повечето от нас отдават тези болки предимно на различни структурни аномалии на гръбнака, голяма част, от които обикновено са артритни или дискови заболявания. Някои пък смятат, че те се дължат на мъглява група от мускулни заболявания, които са следствие от лошо телодържание, слаба физическа тренираност, преобременяване или други подобни. Предполага се също, че болки вкраката или ръцете се дължат на свиване (притискане) на нерви. Повечето лекари отхвърлят тезата, че емоциите и напрежението предизвикват подобна фиозологична промяна. Това, което не ни става ясно обаче е, как тези аномалии реално пораждат болката.

Отговор на този важен въпрос ни дава д-р Джон Сарно, професор и главен лекар в Института по рехабилитационна медицина в Нюйоркския университет, в своята книга „Избави се от болките в гърба” (ИК „Изток-Запад”). Липсата на по-точно диагностициране в подобни случаи кара учения да изследва задълбочено връзката между мислите, емоциите и тялото. Тези изследвания показват, че болките в гърба не са просто резултат от структурни аномалии на гръбнака, химически или механически причинена слабост на мускулите. Д-р Сарно забелязва пряка връзка между тези остри болки и емоциите и стреса, на който сме подложени ежедневно.

Професорът нарича това заболяване Синдром на причинения от напрежение миозит (СНМ) и го характеризира като доброкачествено (макар и болезнено). Според Сарно СНМ е „физиологично отклонение (аномалия) на мека тъкан (не на гръбнака) и то се причинява от емоционален процес”.

„Покрай съмненията в точността на стандартно поставяните диагнози се стигна до разбирането, че от тъканите преди всичко се засяга мускулът, по-точно мускулите на шията, раменете, гърба и седалището. Но още по-важно e наблюдението, че 88% от хората са имали проблеми с главоболие от напрежение или мигрена, киселини в стомаха, хиатусна херния, стомашна язва, колит, спастичен колон, синдром на раздразнените черва, сенна хрема, астма, екзема и множество други болести, за които има силни подозрения, че може би също се причиняват от напрежение. Оттук и названието – Синдром на причинения от напрежение миозит (СНМ). (Мио значи „мускул”, СНМ се определя тук като болезнена промяна в състоянието на мускула)”.

 

Интересното и особено актуално четиво „Избави се от болките в гърба” отговаря на въпросите: „Защо амбициозните и успели хора са податливи на СНМ?” и „Как тревожността и потиснятият гняв причиняват мускулни спазми?”. Сарно не цели да опише „нов подход” в лечението на болките в гърба, а да постави нова диагноза, чието лечение да бъде изцяло съобразено със заболяването СНМ, което прави от книгата е един още по-любопитан и важен документ по темата.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни