Кои са основните грешки при отслабващите и как да ги избегнем ?

0
2822

dieta-za-otslabvane-greshki

Решавайки да отслабнем ние често действаме необмислено и това води до противоположен резултат. Какви грешки допускаме?

1.Колкото е по-тежка за спазване диетата, толкова е по-ефективна. Мнозинството от отслабващите са склонни да избират крайно некомфортни варианти – глад или рязко понижена калорийност на менюто, или продукти, които човек не може да понася. Разбира с нещо, което не обичаш трудно можеш да преядеш, но и възможността да провалиш диетата и да минеш към неконтролируемо преяждане е повече от реална.

Друг вариант е да се избере диета предполагаща цял ден да се смятат калории, точки, в резултат баналният обяд се превръща в сложно занимание.

Трети вариант е менюто да е толкова наситнено като видове продукти и начини на приготвяне, че както е на диета човек трябва цял ден да готви и да мисли за храна. Това също не благоприятства справянето с преяждането.

Колкото и да е странно в това има своя логика. Искайки да отслабнем ние мечтаем да се изменим, а да постигнем това съвсем без да се напрягаме е някак странно и избираме това, което изглежда трудно.

И ето резултата. Колкото човек да е обсебен от идеята за отслабване, той не може да търпи дълго дискомфорт. Ентусиазмът от първите дни се сменя с усещането, че лишенията са нетърпими. И всичко завършва със срив, преяждане и връщане на изгубените килограми и още над тях, защото организмът възприема недояждането като заплаха и започва да се адаптира като забавя обмяната на веществата. Какво да правим?

Да изберем не диета, а система за хранене, която да съответства на нашия начин на живот и вкусови предпочитания. Най-ефективни са не екстремалните диети, а системите на хранене, които не са много сложни и е възможно да се спазват продължително време без да предизвикват отрицателни емоции.

2.Тренировките трябва да са тежки и изтощителни. Вие никога не сте ходили на фитнес, но знаете, че това е необходимо, за да се отслабне. И тръгвате на фитнес всеки ден без почивка. За вас това е тежко, вие не сте привикнали към такава активност. Но целта оправдава всичко.

И ето ги резултатите. Най-неприятното от подобно усърдие са получените травми или възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат. Интензивните тренировки негативно влияят на ставите даже на строен човек. При затлъстяване прекомерното им натоварване може да ги увреди. А извънмерното усърдие вреди и на сърцето на хората с по-високостепенно затлъстяване.

Втори вариант е интензивните тренировки да предизвикат отвращение към фитнеса. Ако сама по себе си физическата активност не ви харесва особено, след една две седмици ще я захвърлите и повече никога няма да се върнете към нея.

jena-na-kantar-otslabva

Третият вариант е успешен: килограмите си отиват и човек придобива желаната фигура. Проблемът е в това, че после много хора прекратяват физическите занимания. А организмът е привикнал към натоварването и без него се оказва неспособен да удържи достигнатото тегло даже при ограничения в храненето. Как трябва да постъпим?

Да ограничим тренировките до три пъти в седмицата, а през останалото време да съхраним обикновената активност: домашната работа, половин часови разходки, по възможност да извървим пеша последните две спирки до къщи. Това ще даде на организма възможност да се възстанови и ще снижи риска от травми и психологическата умора от фитнеса. Да изберем вид физическа активност, която ни харесва, но все пак дава достатъчно натоварване по интензивност и времетраене. Добре е да се консултираме предварително със спортен лекар и инструктор по фитнес, за да се съобразят тренировките със здравословното ни състояние и степента на тренираност.

3.Когато решим да отслабваме добре е да запазим това решение за себе си, а не да го разтръбяваме навсякъде. Често се случва околните вместо да помагат, да саботират процеса или да започнат да дават съвети, доста често – абсурдни. Опитайте да завербувате вашата половинка за каузата, това доста ще облегчи вашата задача. А колегите е по-добре да не знаят, те ще забележат направо резултата.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.